Ο τρόπος και η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα του φαγητού που θα φάμε το Πάσχα στα γιορτινά τραπέζια και οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε…
Όταν σκεφτόμαστε το Πάσχα, αυτόματα σκεφτόμαστε τα «γεμάτα» γιορτινά τραπέζια.
Ωστόσο, θα πρέπει να φάμε με σύνεση μιας και η αυξημένη περιεκτικότητα του πασχαλινού τραπεζιού σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά και χοληστερόλη επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας.
Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας προσφέρει το κάθε έδεσμα για να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Αρνί
Αυτές τις μέρες, την τιμητική τους έχουν τα κρεατικά με κύριο πρωταγωνιστή το αρνί.
Ας δούμε όμως τη θρεπτική αξία του: Το αρνί είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλλιο και λιπαρά. Τα 100γρ περιέχουν 374 θερμίδες και 31,7γρ λίπους.
Στη περίπτωση που υποκύψετε και φάτε αρνί, αποφύγετε την πέτσα και επιλέξτε ένα κομμάτι από το μηρό που έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Κατσίκι Αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή συγκριτικά με το αρνί, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος.
Τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες
Το κατσίκι είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το κατσίκι έχει υψηλη περιεκτικότητα σε L-καρνιτίνη και γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), που συμβάλλουν στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.
Η μαγειρίτσα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Έτσι ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.
Ποιος να ξεχάσει τα κόκκινα αβγά; Τα βάφουμε κατά το έθιμο την Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος του Χριστού.
Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Ένα βραστό αβγό έχει 80 θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη μην ανησυχείτε για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής που κάνει κανείς.
Ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί για πρωινό ή απογευματινό, ή το βράδυ σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί & ψωμί είναι καλές προτάσεις.
Τα πασχαλινά κουλούρια
Αποτελούν γλυκιά πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες.
Έτσι 2-3 μικρά κουλουράκια ή 1-2 μεγάλα μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα 1,5% και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό, ή και σκέτα σαν απογευματινό.
Άλλο ένα τρόφιμο του Πάσχα είναι το τσουρέκι, όπου τα 70γρ δίνουν 68 θερμίδες.
Επομένως, μία λεπτή φέτα τσουρέκι ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, δηλαδή καθόλου απαγορευτικό σε ένα ισοροποιημένο διαιτολόγιο.
Επιπλέον, το αλεύρι, το γάλα και τα αυγά που προστίθονται στο τσουρέκι εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), βιταμίνη Α, D, Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από αναιμία.
Η ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του τσουρεκιού οφείλονται στο μαχλέπι και στη μαστίχα, τα οποία έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς τύψεις σε ποσότητα 1-2 κομμάτια μαζί με ένα ποτήρι γάλα 1,5% για πρωινό ή απογευματινό.
Θυμηθείτε πάντως πως αν οι διατροφικές μας επιλογές την περίοδο των εορτών γίνουν «με μέτρο» & καλύτερα θα περάσουμε & θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!!!!!!
Πάσχα και προβλήματα υγείας
Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε.
Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.
Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.
Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής
Το πώς να φάτε σωστά το Πάσχα σημαίνει δυσπεψία τέλος.
Το βράδυ της ανάστασης καταναλώνουμε σούπα (μαγειρίτσα), έτσι ώστε να μην βαρύνουμε το στομάχι μετά τη νηστεία της σαρακοστής.
Πηγή: Logodiatrofis.gr