Τα καρδιαγγειακά αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις νεότερες διατροφικές συστάσεις, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Μελέτη του Harvard που διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια, έδειξε ότι η πρόσληψη περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών από τη διατροφή, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας από πολυακόρεστα και ακόρεστα λιπαρά συσχετίστηκαν με 28% και 20%, αντίστοιχα, χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Τέλος, η πρόσληψη ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών, ειδικά λινελαϊκού οξέος, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Δείτε πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη των πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών και θα αποφύγετε τα κορεσμένα «κακά» λιπαρά:
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr