Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο.
Μέχρι σήμερα, η βασική οδηγία σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά ώστε να κρατούν τη χοληστερόλη τους σε χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, τα αυγά και το τυρί, αλλά και το λάδι καρύδας, καθώς ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης.
Σύμφωνα ωστόσο με νεότερα ευρήματα, τα άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές χοληστερόλης, δεν πρέπει να αποφεύγουν μόνο τα κορεσμένα λιπαρά. Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr