Το ουρικό οξύ είναι προϊόν διάσπασης των πουρινών, οι οποίες περιέχονται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα.
Μεταφέρεται από το αίμα και αφού φιλτραριστεί, η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.
Τα επίπεδα του ουρικού οξέος ανεβαίνουν όταν το σώμα παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.
Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των αρθρώσεων, στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή στην ηπατική ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια ή χρόνια νεφροπάθεια.
Οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα παρατίθενται στις εικόνες που ακολουθούν:
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr