Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή ποσότητα του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης (των σακχάρων του γάλακτος) σε γλυκόζη και γαλακτόζη.
Αυτό σημαίνει ότι η λακτόζη μετακινείται απευθείας στο κόλον αντί να υποβληθεί σε επεξεργασία ή να απορροφηθεί από το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και αέρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν πρωτογενή δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους μπορούσε να τη διασπάσει κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία, αργότερα όμως άρχισαν να βιώνουν ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Για να διαπιστώσετε αν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, αφαιρέστε τα από τη διατροφή σας για κάποιο διάστημα. Αν μετά τη σταδιακή επανεισαγωγή τους, διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα επανεμφανίζονται, πιθανώς έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα οφέλη της αποχής από την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr