Κινόα: Τα οφέλη της και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν (εικόνες)

Η καλλιέργεια και κατανάλωση της κινόα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν περιέχει γλουτένη και είναι υψηλή σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών κατά 8-22% περισσότερο από τα κοινά δημητριακά, το ρύζι, τα σιτηρά και το κριθάρι.

Η κινόα θεωρείται υπερτροφή, καθώς περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών της μοιάζει με αυτή του γάλακτος.

Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να εντείνει το κορεσμό.

Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, γι’ αυτό προστατεύει από δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων, αλλά και βιταμινών (Β1, Β2, Β3, και D) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού.

Είναι κατάλληλη για χορτοφάγους, όσους πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη αλλά όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη.

Την κινόα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Exit mobile version