Καθόλου τυχαία οι γιαγιάδες μας έλεγαν συχνά «φάε για να καρδαμώσεις».
Το νεροκάρδαμο, το φρέσκο ντόπιο χόρτο που βρίσκουμε στα μανάβικα και τους πάγκους των λαϊκών αγορών είναι ένα παραγνωρισμένο φυτό με πολλά και εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.
Προσοχή όμως: δεν έχει σχέση με το κάρδαμο, το ξερό μπαχαρικό της Ανατολής, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως κακουλές από την τουρκική ονομασία του μυρωδικού. Το καρύκευμα αυτό είναι ο ξερός καρπός ενός φυτού των Ινδιών και της Σρι Λάνκα, που συγγενεύει με το τζίντζερ.
Το νεροκάρδαμο είναι αυτοφυές φυτό και τα φύλλα του φύονται κοντά στη βάση του. Έχουν δυνατή πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διάφορα γαρνιρίσματα. Δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα, φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, στα περιβόλια που ποτίζονται καλά, σε όχθες και ρυάκια. Συλλέγεται την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.
Άλλες ονομασίες του νεροκάρδαμου είναι αγριορόκα, ρόκα του ποταμού, καρδάμινο, αγριοκάρδαμο, ναστούριο το φαρμακευτικό.