Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου σας.
Συγκεκριμένα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συσχετίζονται στενά με αυτά που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή, ένα διατροφικό πρότυπο που ήδη συνδέεται με την υγιή γήρανση του εγκεφάλου , αναφέρουν ερευνητές.
Τα προσδιορισμένα θρεπτικά συστατικά «ευθυγραμμίζονται με το εκτεταμένο σώμα της έρευνας στον τομέα που καταδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία δίνει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Aron Barbey , διευθυντής του University of Nebraska-Lincoln’s Center for Εγκέφαλος, Βιολογία και Συμπεριφορά.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και πραγματοποίησαν εξετάσεις εγκεφαλικής λειτουργίας και μαγνητική τομογραφία σε 100 γνωστικά υγιείς ανθρώπους ηλικίας 65 έως 75 ετών.
Η ανάλυση αποκάλυψε δύο διαφορετικούς τύπους γήρανσης του εγκεφάλου μεταξύ των συμμετεχόντων, επιταχυνόμενη και πιο αργή από το αναμενόμενο.
Όσοι είχαν πιο αργή γήρανση του εγκεφάλου είχαν ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών στα δείγματα αίματος τους, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Οι ευεργετικοί θρεπτικοί βιοδείκτες του αίματος περιελάμβαναν έναν συνδυασμό:
- Λιπαρά οξέα (βακκενικό, γονδοϊκό, άλφα λινολενικό, ελκοσαπεντανοϊκό, εικοσαδιενοϊκό και λιγνοκερικό οξύ).
- Αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή συμπεριλαμβανομένης της cis-λουτεΐνης, της trans-λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης
- Δύο μορφές βιταμίνης Ε.
- Χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.
Αυτό το προφίλ συσχετίζεται στενά με αυτό της μεσογειακής διατροφής, σημείωσαν οι ερευνητές.
Αυτά τα πρότυπα θρεπτικών συστατικών «είναι πολλά υποσχόμενα και έχουν ευνοϊκές συσχετίσεις με μέτρα γνωστικής απόδοσης και υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε ο Barbey σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Προηγούμενη έρευνα για τη διατροφή και τη γήρανση του εγκεφάλου βασίστηκε σε ερωτηματολόγια τροφίμων, τα οποία εξαρτώνται από το ότι οι συμμετέχοντες θυμούνται τι έχουν φάει.
Αυτή είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μελέτες για τον έλεγχο των δεικτών στο αίμα για τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και συνδυάζει αυτά τα δεδομένα με απεικόνιση εγκεφάλου και γνωστικές δοκιμές, είπαν οι ερευνητές.
«Αυτό μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των παραγόντων», είπε ο Barbey.
«Προχωράμε πέρα από την απλή μέτρηση της γνωστικής απόδοσης με παραδοσιακά νευροψυχολογικά τεστ», σημείωσε ο Barbey. «Αντίθετα, εξετάζουμε ταυτόχρονα τη δομή του εγκεφάλου, τη λειτουργία και τον μεταβολισμό, αποδεικνύοντας μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων του εγκεφάλου και των γνωστικών ικανοτήτων. Επιπλέον, δείχνουμε ότι αυτές οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 21 Μαΐου στο περιοδικό Nature Aging .
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη αυτού του θρεπτικού προφίλ και του ρόλου του στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου. Ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα θέσουν τα θεμέλια για θεραπείες για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου.
«Ένα σημαντικό επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών», είπε ο Barbey. «Σε αυτές τις δοκιμές, θα απομονώσουμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με ευνοϊκές συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου και θα τα χορηγήσουμε με τη μορφή θρεπτικών ουσιών», τα οποία είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της υγείας.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε οριστικά εάν η αύξηση των επιπέδων αυτών των συγκεκριμένων θρεπτικών προφίλ οδηγεί αξιόπιστα σε βελτιώσεις στην απόδοση των γνωστικών τεστ και στις μετρήσεις της δομής, της λειτουργίας και του μεταβολισμού του εγκεφάλου», πρόσθεσε ο Barbey.
ΠΗΓΗ: University of Nebraska–Lincoln