Επιχειρήσεις: Άμεση ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Κίνδυνος μαζικών «λουκέτων» αν δεν δοθεί χρηματοδότηση για κάλυψη των αναγκών.
Περισσότερες από 9.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19 θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 5.000€ έως 40.000€ από την Περιφέρεια Αττικής.
Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία λόγω της υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, το οποίο συγχρηματοδοτείται με περισσότερα από 250 εκ. € από τους πόρους του ΠΕΠ «Αττική 2014-2020», στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.
Συνολικά 42.254 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση προκειμένου να ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ περισσότερες από 9.600 από αυτές θα λάβουν τις ενισχύσεις ύψους 5.000€ έως 40.000, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αφότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων και η επαλήθευση βαθμολογίας έως το τέλος του Φεβρουαρίου, 1 στις 4,4 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση θα λάβουν τις ενισχύσεις ως το τέλος του Μαΐου.
Για λόγους διαφάνειας στην υλοποίηση του προγράμματος, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής ο πίνακας βαθμολόγησης των αιτήσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν έως το τέλος του Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται δίπλα στον πολίτη και την Μικρομεσαία Επιχείρηση και κατά την περίοδο της πανδημίας. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής, συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής, καθώς επίσης και των αυτοαπασχολούμενων που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία του COVID-19. Πρόκειται για μία ακόμη δράση από τις πολλές που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε θα ακολουθήσουν, για να στηρίξουμε την οικονομία, την κοινωνία και την υγεία σε αυτή τη δύσκολη και επίμονη συγκυρία της πανδημίας. Άλλωστε, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης ήταν και θα είναι πάντοτε προτεραιότητα για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Θέλω να στείλω ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Σε αυτήν την κρίση, κανένας δεν είναι μόνος. Μαζί, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που μας δημιουργεί ο φονικός ιός και θα κάνουμε, όταν περάσει η κρίση, μια νέα αρχή για την Αττική».
Τα πρώτα σοβαρά σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ορατά. Η εστίαση αργοπεθαίνει και όσο τα καταστήματα δεν ανοίγουν τόσο θα πολλαπασιάζονται τα «λουκέτα» Σε μαζικά λουκέτα προχωρούν επιχειρηματίες στην εστίαση. Περίπου 40 εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στην περιοχή του Κολωνακίου κυρίως στην οδό Σκουφά και Βαλαωρίτου έχουν κλείσει οριστικά.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Γκάζι, όπου τουλάχιστον 10 μαγαζιά έχουν βάλει ενοικιαστήριο και ένα μάλιστα έχει και αναγγελία έξωσης στην πόρτα του.
Τα οριστικά λουκέτα «εξαπλώνονται» και εκτός του κέντρου της Αθήνας, προς τα Βόρεια Προάστια: Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Νέα Ερυθραία και Νέο Ψυχικό. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άλλες 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, μη αντέχοντας τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του δεύτερου παρατεταμένου για την εστίαση lockdown. Λουκέτα άρχισαν να πέφτουν και στην παλιά πόλη της Ρόδου. Παράλληλα, εκτός από τα λουκέτα άλλες 4 στις 10 ανοιχτές επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι – «συνεργάτες» της εστίασης, τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε, ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdowns, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ίδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι, με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό), ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, υπενθυμίζεται ότι η διαμονή µε πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα), η ενιαία τιμή υπάγεται, επίσης, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. Στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.
Τέλος, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις απώλειες, δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.
Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά πλέον στη χώρα μας και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, αυτή του ανοίγματος καφέ και εστιατορίων!
Ήδη οι εργασίες στα καταστήματα είναι πυρετώδεις, με τις βιτρίνες να αλλάζουν, τα ράφια να γεμίζουν, τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από καιρό.
Ήδη οι εργασίες στα καταστήματα είναι πυρετώδεις, με τις βιτρίνες να αλλάζουν, τα ράφια να γεμίζουν, τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από καιρό.
Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια και μάλιστα άμεσα. Το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα τη 1η Φεβρουαρίου με μοναδική προϋπόθεση να μείνουν τα κρούσματα στα επίπεδα που είναι σήμερα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Γώγου, που τόνισε «Εάν τα πράγματα πηγαίνουν όπως πηγαίνουν και κρατηθούν αυτά τα δεδομένα, θα το δούμε κι αυτό. Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δε δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες».
Πότε θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια και καφέ; Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούς πλέον από όλους, μιας και οι συνθήκες καραντίνας έχουν κουράσει τους πολίτες. Ο κλάδος της εστίασης από την πλευρά του, δεν ξέρει πόσοι και πώς θα επιβιώσουν μετά την πανδημία.
Ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών εκπέμπει SOS. Μετά την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο ο κλάδος, που έχει μία συνολική επίδραση στην εφοδιαστική αλυσίδα 2,3 δις ευρώ ετησίως και απασχολεί 66.000 ανθρώπους, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μιας και αποτελεί βασικό προμηθευτή των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά -52%.
Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση -32% σε σύγκριση με το 2019, καθώς με μικρή αύξηση 2%, την πτώση συγκράτησε μόνο μερικώς το κανάλι της λιανικής (super market) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών. Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην ΕΕ-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας.
Πηγή: xrhstika.gr
Επιχειρήσεις: Τραγική η κατάσταση στην Αθήνα – Πασίγνωστα μαγαζιά βάζουν λουκέτο
Επιχειρήσεις: Στο «χείλος του γκρεμού» οι επιχειρηματίες
Επιχειρήσεις: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Επιχειρήσεις: Πότε ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια – Η ημερομηνία
Επιχειρήσεις: Σοκάρουν τα στοιχεία για το λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια