Έχετε φάει μπανάνες αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Αλλά αυτή τη φορά, η γλώσσα και τα χείλη σας είναι λίγο πρησμένα, τι μπορεί να ευθύνεται;
Εάν συμβεί αυτό σε εσάς, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας. Μπορεί να έχετε μόλις ενταχθεί στις τάξεις των 32 εκατομμυρίων Αμερικανών που αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες . Λοιπόν, τι κάνεις τώρα;
Οι τροφικές αλλεργίες κυμαίνονται από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή. Η πλοήγηση στους διατροφικούς περιορισμούς μπορεί να είναι συντριπτική, αλλά με τη γνώση και τα εργαλεία, η διαχείριση της αλλεργίας γίνεται πιο απλή. Εδώ, οι ειδικοί διερευνούν τις τροφικές αλλεργίες, τις αιτίες τους, τους παράγοντες κινδύνου, τα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα, τα συμπτώματα, τις δοκιμές και τις επιλογές διαχείρισης/θεραπείας.
Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες;
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI), μια τροφική αλλεργία είναι μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη τροφής . Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσδιορίζει εσφαλμένα μια πρωτεΐνη τροφής ως επικίνδυνη, προκαλεί αλλεργική αντίδραση.
Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, όπως κνίδωση, κνησμός, πρήξιμο, πόνος στο στομάχι, έμετος και δυσκολία στην αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.
Ποια είναι τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα;
Ένα ευρύ φάσμα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει τροφικές αλλεργίες, αλλά οκτώ τροφές ευθύνονται για τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ . Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες είναι:
- Γάλα
- Αυγό
- Αράπικο φιστίκι
- Καρύδια
- Σιτάρι
- Σόγια
- Ψάρι
- Οστρακόδερμο
Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες αυτών των αλλεργιογόνων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ευαίσθητα άτομα, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με αλλεργιογόνα τροφίμων.
Για την προστασία των ατόμων με τροφικές αλλεργίες, τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την επισήμανση των αλλεργιογόνων τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών (FALCPA) του 2004 . Αυτός ο νόμος απαιτεί από τους κατασκευαστές τροφίμων να προσδιορίζουν την παρουσία των οκτώ βασικών αλλεργιογόνων τροφίμων στις ετικέτες των προϊόντων χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα. Ο νόμος απαιτεί επίσης από τους κατασκευαστές τροφίμων να αναφέρουν τυχόν συστατικά που προέρχονται από αυτά τα αλλεργιογόνα.
Αιτίες τροφικής αλλεργίας και παράγοντες κινδύνου
Οι ακριβείς αιτίες των τροφικών αλλεργιών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το International Journal of Environmental Research and Public Health δείχνει ότι ορισμένοι από τους πιο κοινά αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:
- Γενετική: Άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών
- Ηλικία: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες περισσότερο από τους ενήλικες
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Έκθεση σε ρύπους, ορισμένα φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες
- Εντερική μικροχλωρίδα: Διαταραχές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, το μείγμα βακτηρίων που ζουν στον πεπτικό σωλήνα
Ωστόσο, η Dr. Ruchi Gupta, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής — Κέντρο για Τροφική Αλλεργία και Άσθμα στο Northwestern Medicine στο Σικάγο, ανέφερε στο podcast της ότι «περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες είπε ότι ανέπτυξε αλλεργία ως ενήλικας και ποτέ είχε μια τροφική αλλεργία ως παιδί. Έτσι, πολλοί ενήλικες αναπτύσσουν νέες αλλεργίες».
Και η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. «Οι πιθανότητες είναι ότι δεν υπάρχει ένας παράγοντας… θα είναι μια ομάδα παραγόντων και πώς έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας», είπε ο Gupta.
Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων δερματικών αντιδράσεων όπως εξανθήματα τροφικής αλλεργίας, γαστρεντερικά συμπτώματα και αναπνευστική δυσχέρεια. Ακολουθούν ορισμένα κοινά συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας, σύμφωνα με την Mayo Clinic :
- Μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα
- Ανάπτυξη κνίδωσης, κνησμού ή εκζέματος (εξάνθημα τροφικής αλλεργίας)
- Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλων μερών του σώματος
- Αισθάνεστε συριγμό, ρινική συμφόρηση ή δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα πόνου στην κοιλιά, ναυτία, έμετο ή διάρροια
- Αισθάνεστε ζάλη, ζαλάδα ή λιποθυμία
Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου τροφής και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τεστ τροφικής αλλεργίας;
Το τεστ τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Το ACAAI υποδεικνύει ότι οι πιο κοινές μέθοδοι για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν δερματικές δοκιμές με τσίμπημα, εξετάσεις αίματος και προκλήσεις από το στόμα.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δερματικού τσίμπημα, μια μικρή ποσότητα του ύποπτου αλλεργιογόνου τοποθετείται στο δέρμα και ένα μικρό τσίμπημα γίνεται για να επιτρέψει στο αλλεργιογόνο να εισέλθει στο δέρμα. Εάν εμφανιστεί ένα ανυψωμένο, κόκκινο εξόγκωμα ή φούσκωμα, υποδηλώνει την παρουσία αλλεργίας. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να μετρήσουν την παρουσία ειδικών αντισωμάτων έναντι των αλλεργιογόνων στο αίμα. Οι προκλήσεις από το στόμα αυξάνονται επίσης ως μάθημα θεραπείας τροφικής αλλεργίας. Αυτά τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των συγκεκριμένων τροφών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με τροφικές αλλεργίες να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα και να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.
Διαχείριση και θεραπεία τροφικών αλλεργιών
Η πλήρης αποφυγή αλλεργιογόνων τροφών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των τροφικών αλλεργιών. Αυτό μπορεί να απαιτεί προσεκτική ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων, ερώτηση για τα συστατικά όταν γευματίζετε έξω και προετοιμασία με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης.
Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης και να έχετε πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία, όπως η επινεφρίνη. Η κλινική του Κλίβελαντ υποδεικνύει ότι άλλες θεραπείες για τροφικές αλλεργίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και ανοσοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα για να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε τροφική αλλεργία, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και διαχείριση.
Πηγή: Health Day
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!