Νέα έρευνα δείχνει πως το αλκοόλ δεν κάνει καλό όσο μεγαλώνετε. Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση των θανάτων από καρκίνο στους ηλικιωμένους, με τον αυξημένο κίνδυνο σε εκείνους που είχε άλλα προβλήματα υγείας.
Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε λίγο περισσότερους από 135.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για 12 χρόνια, καταρρίπτει επίσης τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά.
Από την άλλη οι ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό JAMA Network Open , πως δεν υπήρξε μείωση στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις μεταξύ των ελαφρών ή μέτριων πότων, ανεξάρτητα από την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία ευεργετικής συσχέτισης μεταξύ χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ και [συνολικής] θνησιμότητας», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rosario Ortolá , επίκουρος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Universidad Autónoma de Madrid .
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, το αλκοόλ πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου «από την πρώτη σταγόνα».
Τα νέα ευρήματα είναι αρκετά καθώς οι ειδικοί παλεύουν με το ποια πρέπει να είναι η επίσημη καθοδήγηση των ΗΠΑ για την κατανάλωση αλκοόλ. Δύο επιστημονικές ομάδες ετοιμάζουν εκθέσεις για τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και υγείας πριν από την ενημέρωση των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών των ΗΠΑ, είπαν οι Times .
Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ αναφέρουν πως «το να πίνουν λιγότερο είναι καλύτερο για την υγεία από το να πίνουν περισσότερο» και ότι οι ενήλικες ηλικίας 21 ετών και άνω θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ «μπορούν να φέρουν κινδύνους για την υγεία», αλλά προσθέτει πως «οι περισσότερες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ προέρχονται από την έντονη επεισοδιακή ή έντονη συνεχή κατανάλωση αλκοόλ».
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού και η κατανάλωση μόνο με τα γεύματα μετριάζουν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα του θανάτου από καρκίνο.
Συνολικά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – που ορίζεται ως μεταξύ 20 και 40 γραμμαρίων αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες και μεταξύ 10 και 20 γραμμαρίων για τις γυναίκες – συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα τυπικό ποτό είναι 14 γραμμάρια αλκοόλ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ – πάνω από 40 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από 20 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες – συσχετίστηκε με υψηλότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, καθώς και από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
ΠΗΓΕΣ: JAMA Network Open
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!