Είναι γνωστό πως τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη, οστώσο πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν την ενίσχυση και την υγεία των οστών.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο μιας χούφτας δαμάσκηνα καθημερινά μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστική απώλεια σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οι συγγραφείς είπαν ότι η νέα έρευνα – μέρος της μελέτης Prune, μια ευρύτερη έρευνα για τα οφέλη για την υγεία των δαμάσκηνων – υποδηλώνει ότι τα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια φυσική εναλλακτική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης , μια κατάσταση που προκαλεί εύκολα σπάσιμο των αδύναμων οστών.
Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οστεοπόρωση, με περίπου τα δύο τρίτα να είναι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι γυναίκες αυτής της ομάδας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης επειδή παράγουν λιγότερα οιστρογόνα , τα οποία προστατεύουν την οστική μάζα.
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει μια σύνδεση μεταξύ των δαμάσκηνων και της βελτίωσης της υγείας των οστών, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι η νέα μελέτη ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που εξέτασε αυτή τη σχέση.
Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την έρευνα, καθώς και άλλους τρόπους με τους οποίους τα δαμάσκηνα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και πώς μπορείτε να εντάξετε τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή σας.
Μέτρηση του τρόπου με τον οποίο τα δαμάσκηνα επηρεάζουν την υγεία των οστών
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 183 γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών. Έδωσαν σε ορισμένες οδηγίες να καταναλώνουν 50 γραμμάρια -περίπου πέντε ή έξι δαμάσκηνα- καθημερινά και σε άλλες να τρώνε τη διπλάσια ποσότητα κάθε μέρα. Μια τρίτη ομάδα δεν κατανάλωσε δαμάσκηνα.
Η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος στην αρχή της μελέτης και το τελικό σημείο 12 μηνών της.
Για να εκτιμήσουν πώς η κατανάλωση δαμάσκηνου μπορεί να έχει επηρεάσει την υγεία των οστών, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών των συμμετεχόντων. Η παρουσία των πρωτεϊνών σηματοδοτεί φλεγμονή στο σώμα.
«Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται στη βάση πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Connie J. Rogers, PhD , επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα, οι γυναίκες που κατανάλωναν είτε 50 είτε 100 γραμμάρια δαμάσκηνα καθημερινά είχαν μειωμένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών μετά από ένα χρόνο. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι γυναίκες που τρώνε κλαδέματα πιθανότατα ενίσχυσαν την υγεία των οστών τους, είπε ο Rogers.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για έναν ευρύ πληθυσμό, επειδή οι συμμετέχουσες ήταν κυρίως λευκές γυναίκες στην εμμηνόπαυση. «Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σε έναν πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα που παρατηρήσαμε θα παρατηρηθούν σε έναν πιο ετερογενή πληθυσμό», είπε ο Rogers.
Ένας άλλος περιορισμός ήταν ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το California Prune Board, το οποίο εκπροσωπεί τους καλλιεργητές και τους χειριστές δαμάσκηνων. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο οργανισμός δεν είχε κανένα ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάλυση, την ερμηνεία ή τη συγγραφή της μελέτης.
Σύμφωνα με τον Leslie Bonci, MPH, RD, εκπρόσωπος του California Prune Board, τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα πιθανά αποτελέσματά τους για την ενίσχυση των οστών.
«Η βιταμίνη Κ στα δαμάσκηνα βοηθά στη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά», είπε στο Health . «Το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στην οστική πυκνότητα, το βόριο βοηθά στην πρόληψη της απώλειας ασβεστίου και της απομετάλλωσης των οστών και τα φυτικά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στα οστικά κύτταρα».
Πώς αλλιώς μπορεί η κατανάλωση δαμάσκηνου να επηρεάσει την υγεία;
Οι άνθρωποι έχουν από καιρό στραφεί στα δαμάσκηνα ως φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα —μια θεραπεία που υποστηρίζει η έρευνα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση δαμάσκηνου βελτίωσε τη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.
Από την άλλη πλευρά, τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι προκαλούν κοιλιακό άλγος ή διάρροια σε μερικούς ανθρώπους – αν και ο Bonci είπε ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα δεν φαινόταν να αποτελούν πρόβλημα για τους συμμετέχοντες στη μελέτη απώλειας οστού.
Άλλες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση περισσότερων δαμάσκηνων μπορεί να βελτιώσει τα μέτρα για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της American Society of Nutrition το 2023, για παράδειγμα, συνέδεσε τη μακροχρόνια κατανάλωση δαμάσκηνου σε άνδρες με καλύτερη HDL («καλή» χοληστερόλη) και ολική χοληστερόλη , καθώς και χαμηλότερο οξειδωτικό στρες και μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους βιοδείκτη. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Πώς να συμπεριλάβετε περισσότερα δαμάσκηνα στη διατροφή σας
Τα δαμάσκηνα είναι γλυκά και σε μέγεθος μπουκιάς, καθιστώντας τα ιδανικά για να τα τρώτε μόνα τους ως σνακ. Αλλά μπορούν επίσης να προσθέσουν μαστιχωτή υφή και μια έκρηξη γλυκύτητας και σε άλλα πιάτα.
Ακολουθούν μερικές από τις προτάσεις της Bonci για να «κλαδέψετε» τη διατροφή σας:
- Κάντε πουρέ δαμάσκηνα και χρησιμοποιήστε τα ως υποκατάστατο λίπους και ζάχαρης σε αρτοσκευάσματα
- Χρησιμοποιήστε δαμάσκηνα για να γλυκάνετε φυσικά dressings σαλάτας, μαρινάδες ή σάλτσα μπάρμπεκιου ή teriyaki
- Πασπαλίστε κομμάτια δαμάσκηνου πάνω από σαλάτες ή πιάτα λαχανικών όπως ψητό μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών
- Χρησιμοποιήστε δαμάσκηνα στο πρωινό σας πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι, δημητριακά ή smoothie
- Ανακατέψτε τα με ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαύρη σοκολάτα για ένα μείγμα
- Εντάξτε τα σε σπιτικές ενεργειακές μπουκιές ή σε μπάρες granola
Εάν ανησυχείτε για τις πεπτικές επιδράσεις των δαμάσκηνων, η Bonci συνιστά να ξεκινάτε με μόνο δύο δαμάσκηνα την ημέρα. «Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται», είπε.
Πηγή: Health
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!