Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συζητούν την πρόσβαση σε λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια και τον έλεγχό του.
Αυτό δήλωσε στο CBS News ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και εντεταλμένος του να συνομιλεί με τον Πούτιν.
Όταν ρωτήθηκε εάν, εκτός από μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συζητούν τεχνικές αποχρώσεις σχετικά με το έδαφος, ο Γουίτκοφ είπε ότι «οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης είναι διαφορετικές».
“Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, επικεντρώνονται οι Ρώσοι. Υπάρχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας (NPP Zaporizhzhia, – επιμ.), που παρέχει πολύ ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει πρόσβαση στα λιμάνια. Υπάρχει συμφωνία για τις δυνατότητες της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν πολλά στοιχεία”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, αλλά «κανείς δεν τα παρατάει».
Σχολιάζοντας την επικείμενη συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη, ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ είπε ότι οι δύο ηγέτες «έχουν πραγματική σχέση από την πρώτη θητεία του Τραμπ ως πρόεδρος»: «Και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνομιλία μεταξύ δύο ανδρών, μεταξύ δύο προέδρων».
Ο Γουίτκοφ πρόσθεσε επίσης ότι «ο Τραμπ είναι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις», ενώ ο Πούτιν παίρνει τις τελικές αποφάσεις για τη Ρωσία.
“Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ θετικό σημάδι ότι θα μιλήσουν κάποια στιγμή. Νομίζω ότι δείχνει ότι υπάρχει μια θετική δυναμική, ότι υπάρχει επιθυμία και από την πλευρά των δύο χωρών, και παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει και για την Ουκρανία, να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη, διαρκής ειρήνη εδώ”.
