Tι πρέπει να αποφύγετε για να κρατήσετε τα κύτταρα σας νεαρά

Όσο καλύτερα τρώει ένα άτομο, τόσο νεότερα φαίνονται τα κύτταρά του, κατέληξε η μελέτη

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να αποφύγετε έτσι ώστε να κρατήσετε τα κύτταρα σας νεαρά και να αποφύγετε την πρόωρη γύρανση. Για παράδειγμα η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των κυττάρων σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μάλιστα κάθε γραμμάριο προστιθέμενης ζάχαρης σχετίζεται με αύξηση της κυτταρικής ηλικίας ενός ατόμου, ακόμη και όταν τρέφεται υγιεινά διαφορετικά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Όμως, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει νεότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Συνολικά, όσο καλύτερα τρώει ένα άτομο, τόσο νεότερα φαίνονται τα κύτταρά του, κατέληξε η μελέτη.

«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων συνδέονται με την επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και την πρώιμη νόσο, πιθανώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», δήλωσε η ερευνήτρια Elissa Epel , καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). ).

«Τώρα γνωρίζουμε ότι η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση βρίσκεται στη βάση αυτής της σχέσης και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία», πρόσθεσε η Epel σε δελτίο τύπου του UCSF.

Συγκεκριμένα για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία τροφίμων για 342 γυναίκες στη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 39.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τη διατροφή τους με το «επιγενετικό ρολόι» τους, χρησιμοποιώντας ένα τεστ σάλιου που μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου σε σύγκριση με την ημερολογιακή του ηλικία.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στη μελέτη κατανάλωναν κατά μέσο όρο 61 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά, αν και το εύρος ήταν μεγάλο μεταξύ των ατόμων, από σχεδόν 3 γραμμάρια έως 316 γραμμάρια επιπλέον σακχάρων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, σημείωσαν οι ερευνητές. Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης και ένα κουτάκι κόλα 12 ουγγιών περίπου 39 γραμμάρια.

Εξετάζοντας χωριστά την πρόσληψη ζάχαρης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, ακόμα κι αν μια διατροφή ήταν κατά τα άλλα υγιεινή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά μοτίβα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, η εξάλειψη 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα μπορεί να είναι παρόμοια με την επιστροφή του βιολογικού ρολογιού κατά 2,4 μήνες, εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Μπάρμπαρα Λαράια , επικεφαλής της μελέτης. Καθηγητής τροφίμων, διατροφής και υγείας του πληθυσμού στο UC Berkeley.

«Η εστίαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε καλά για μακροζωία», πρόσθεσε η Laraia.

Συνολικά, ένα μεσογειακό διατροφικό μοτίβο είχε την ισχυρότερη σχέση με τη νεότερη κυτταρική ηλικία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Γενικά, αυτή η δίαιτα επικεντρώνεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. ξηροί καρποί, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη. ψάρια και θαλασσινά? και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών με ζάχαρη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου στο περιοδικό JAMA Network Open .

«Οι δίαιτες που εξετάσαμε ευθυγραμμίζονται με τις υπάρχουσες συστάσεις για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας και υπογραμμίζουν την ισχύ των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dorothy Chiu , μεταδιδακτορική υπότροφος στο Osher Center for Integrative Health του UCSF. «Από την άποψη της ιατρικής του τρόπου ζωής, είναι ενθαρρυντικό να δούμε πώς η τήρηση αυτών των συστάσεων μπορεί να προωθήσει μια νεότερη κυτταρική ηλικία σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία».

 

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Exit mobile version