H δίαιτα MIND και ο στόχος της είναι να σας βοηθήσει να προφυλαχθείτε από τη μείωση της σκέψης και της μνήμης καθώς μεγαλώνετε.
Μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως ακολουθώντας τη δίαιτα MIND για 10 χρόνια προκάλεσε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων σκέψης, μνήμης και συγκέντρωσης.
«Με τον αριθμό των ατόμων με άνοια να αυξάνεται με τη γήρανση του πληθυσμού, είναι σημαντικό να βρούμε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη γνωστικών προβλημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ράσελ Σόγιερ , επίκουρος καθηγητής κλινικής νευρολογίας και ιατρική αποκατάστασης στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Gardner του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ανέφερε σε δελτίο τύπου για τη μελέτη. «Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα να δούμε αν η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τόσο στους μαύρους όσο και στους λευκούς συμμετέχοντες στη μελέτη».
Πώς λειτουργεί όμως η δίαιτα;
Η δίαιτα MIND (Μεσογειακή-DASH Παρέμβαση για Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση) ενώνει στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH , η οποία εστιάζει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Μεταξύ των συστατικών της δίαιτας MIND είναι 10 ομάδες τροφών υγιεινών για τον εγκέφαλο – πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, ξηροί καρποί, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί», είπε ο Sawyer στο CNN .
Εν τω μεταξύ, πέντε ομάδες ανθυγιεινών τροφίμων όπως κόκκινα κρέατα, βούτυρο και μαργαρίνη, τυρί, τηγανητά και fast food, και αρτοσκευάσματα και γλυκά είναι πολύ περιορισμένες στη δίαιτα MIND, πρόσθεσε ο Sawyer.
«Η δίαιτα MIND έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά — ιδίως μια έμφαση στην πραγματική τροφή, κυρίως στα φυτά — που απαιτούνται για τη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, τη διευκόλυνση της απώλειας βάρους, τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος, τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη μείωση των αυξημένων λιπιδίων του αίματος [λίπη]. και αργή αθηρογένεση [απόφραξη των αρτηριών]», είπε στο CNN ο Δρ Ντέιβιντ Κατς, ειδικός στην προληπτική ιατρική και στον τρόπο ζωής που ίδρυσε τον τρόπο ζωής ως μη κερδοσκοπική ιατρική Πρωτοβουλία True Health Initiative .
«Το ότι τέτοια αποτελέσματα θα μεταφραστούν σε προστασία του εγκεφάλου είναι κάθε άλλο παρά έκπληξη», πρόσθεσε ο Katz. «Αυτή η μελέτη συσχέτισης δεν αποδεικνύει, από μόνη της, ότι η δίαιτα MIND προστατεύει τη γνωστική υγεία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τους σαφείς μηχανισμούς που παίζουν, σίγουρα προτείνει ότι το κάνει».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology , είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης μελέτης που ονομάζεται REGARDS (Λόγοι για γεωγραφικές και φυλετικές διαφορές στο εγκεφαλικό επεισόδιο). Με τη χορηγία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το REGARDS εξετάζει γιατί οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής και οι Μαύροι Αμερικανοί έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και παρακολουθεί περίπου 30.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω από το 2003.
Από τα περισσότερα από 14.000 άτομα στη μελέτη, το 70% ήταν λευκοί και το 30% ήταν μαύροι. Στην αρχή της μελέτης, και ξανά μια δεκαετία αργότερα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη διατροφική τους πρόσληψη και υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα, μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και αιματολογικές εξετάσεις.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τις δίαιτες ως προς την υψηλότερη τήρηση των παραμέτρων διατροφής MIND.
Τι ανακάλυψαν όμως οι ερευνητές;
Οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο προσεκτικά τη δίαιτα MIND είχαν 4% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και σκέψης σε σχέση με εκείνους που δεν την τηρούσαν, διαπίστωσε η μελέτη. Το εύρημα διατηρήθηκε ακόμη και μετά από συνυπολογισμό της άσκησης, της εκπαίδευσης, του καπνίσματος, του δείκτη μάζας σώματος, των ιατρικών παθήσεων, της ηλικίας και του άγχους ή της κατάθλιψης.
Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος μειώθηκε ακόμη περισσότερο καθώς είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση.
«Αυτά τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω μελέτη, ειδικά για την εξέταση αυτών των διαφορετικών επιπτώσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και των μαύρων και λευκών, αλλά είναι συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή τους και ενδεχομένως να μειώσουν ή να καθυστερήσουν τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων». είπε ο Σόγιερ σε δελτίο τύπου.
ΠΗΓΗ: Neurology
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!