Πώς η κλιματική αλλαγή αύξησε την σαλμονέλα

Η υψηλή υγρασία διευκολύνει την επιβίωση της σαλμονέλας στα φυλλώδη χόρτα.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε διάφορους τομείς. Μια νέα μελέτη έδειξε πως έχει αυξήσει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα από μολυσμένα τρόφιμα.

Η αυξημένη υγρασία έχει κάνει τα φυλλώδη χόρτα όπως το μαρούλι να υποφέρουν από βακτηριακές ασθένειες, όπως η κηλίδα στα φύλλα, ανέφεραν οι ερευνητές στις 29 Αυγούστου στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology .

Έτσι, αυτές οι βακτηριακές ασθένειες μπορούν να βοηθήσουν τη σαλμονέλα να επιβιώσει στα φυλλώδη χόρτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα στους ανθρώπους, ανέφεραν.

«Ο αντίκτυπος της αυξημένης υγρασίας στα υγιή φυτά υποστήριξε επίσης την επιβίωση της σαλμονέλας στα φυτά, γεγονός που θα έκανε την κλιματική αλλαγή θέμα ασφάλειας των τροφίμων», δήλωσε ο ερευνητής Jeri Barak , καθηγητής φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

«Ο έλεγχος των ασθενειών των φυτών, όπως η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα του μαρουλιού, είναι επίσης σημαντικός για την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε ο Barak σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. «Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας από την κατανάλωση ακατέργαστων προϊόντων».

Η σαλμονέλα νοσεί 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, είπαν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου. Τα νωπά προϊόντα είναι η πιο κοινή οδός μόλυνσης, καθώς η σαλμονέλα επιβιώνει σε πολλές καλλιέργειες και παραμένει στο έδαφος για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές διέφεραν όταν τα φυλλώδη πράσινα εκτέθηκαν σε ένα βακτήριο που προκαλεί κηλίδες στα φύλλα ή στο βακτήριο σαλμονέλας.

Η υγρασία προώθησε την κηλίδα των φύλλων, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την ικανότητα της σαλμονέλας να επιβιώνει και να εξαπλώνεται στο μαρούλι Ρομά, δείχνουν τα αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ: American Society for Microbiology

Exit mobile version