Μια νέα μελέτη έδειξε πως ένα από τα πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά στην αγορά συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Πρόκειται για την ερυθριτόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, μια κύρια αιτία καρδιακών επεισοδίων, λένε οι ερευνητές.
Τι είναι η ερυθριτόλη;
Είναι μια αλκοόλη σακχάρων χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από τσίχλες, καραμέλες και κέικ μέχρι παγωτό, γιαούρτι και ποτά διαίτης.
Συγκεκριμένα για τη μελέτη, 20 υγιείς εθελοντές κατανάλωναν μια δόση που συνήθως περιέχεται σε σόδα ή μάφιν χωρίς ζάχαρη. Μετά το φαγητό, οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι το επίπεδο της ερυθριτόλης τους είχε αυξηθεί πάνω από 1.000 φορές και παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον σχηματισμό θρόμβων αίματος.
Ωστόσο όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της πρόσληψης γλυκόζης, δεν βρήκαν αλλαγές.
«Αυτή η έρευνα εγείρει ορισμένες ανησυχίες ότι μια τυπική μερίδα ενός ζαχαρούχου ερυθριτόλης τροφίμου ή ποτού μπορεί να διεγείρει έντονα μια άμεση επίδραση σχηματισμού θρόμβων», είπε ένας συγγραφέας.
Επίσης ανέφερε πως η ερυθριτόλη και άλλες αλκοόλες ζάχαρης πρέπει να αξιολογούνται για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγή: Αρτηριοσκλήρωση, Θρόμβωση και Αγγειακή Βιολογία