Τα άτομα με δύο ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη την κοιλιοκάκη και την δυσανεξία στη γλουτένη, είναι δύσκολο αλλά πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά την γλουτένη σύμφωνα με τον Δρ Sarmed Sami , γαστρεντερολόγο στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο.
Δείτε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την πρωτεΐνη και τις δύο καταστάσεις υγείας.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.
Συγκεκριμένα στα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση του πυροδοτεί μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί κυτταρική βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους, φούσκωμα, αναιμία και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, είπε ο Sami.
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο συχνή, πρόσθεσε.
“Στη δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει βλάβη στα κύτταρα ή φλεγμονή. Είναι περισσότερο μια ευαισθησία: “Η γλουτένη δεν συμφωνεί μαζί μου”, δήλωσε ο Sami σε δελτίο τύπου της κλινικής. «Αν τρώτε γλουτένη και έχετε μια άμεση αντίδραση, όπως διάρροια, είναι πιο πιθανό να είναι δυσανεξία στη γλουτένη παρά κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αργή διαδικασία που δεν έχετε την τάση να αισθάνεστε αμέσως».
Ένα σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη ή κοιλιοκάκης είναι να έχετε ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή καούρα που μειώνονται ή εξαφανίζονται εάν αφαιρεθεί η γλουτένη από τη διατροφή. Αυτά τα συμπτώματα επανέρχονται στη συνέχεια εάν το άτομο αρχίσει να τρώει ξανά γλουτένη.
Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε εξέταση σε περίπτωση που έχετε την πιο σοβαρή κοιλιοκάκη, πρόσθεσε ο Sami.
Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη αντί να πρέπει να τα εξαλείψουν εντελώς, είπε ο Sami.
“Εξαρτάται από το επίπεδο δυσανεξίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι καλά μειώνοντας στο μισό την πρόσληψη γλουτένης, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν περισσότερο”, είπε. «Είναι διαφορετικό από την κοιλιοκάκη, όπου πρέπει να είσαι αυστηρά, εντελώς χωρίς γλουτένη».
Για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, οι γιατροί ξεκινούν με μια εξέταση αίματος για να καθορίσουν εάν το σώμα βλέπει τη γλουτένη ως εισβολέα και αντιδρά δημιουργώντας υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Μετά από μια θετική εξέταση αίματος, μια ενδοσκόπηση μπορεί να λάβει βιοψίες για να ελέγξει για βλάβη στο λεπτό έντερο.
«Συνιστούμε συνήθως στους ανθρώπους να μην ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν υποβάλλονται σε εξετάσεις για κοιλιοκάκη, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στην εξέταση αίματος», είπε ο Σάμι.
Για τους περισσότερους ασθενείς που έχουν κοιλιοκάκη, η εξάλειψη της γλουτένης τη διατηρεί υπό έλεγχο, είπε. Χωρίς κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει λόγος να εξαλειφθεί η γλουτένη, είπε.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη από μόνη της είναι πιο υγιεινή», είπε ο Sami. “Δεν έχει να κάνει με τη γλουτένη. Πάρτε ένα μπισκότο, για παράδειγμα: Είναι περισσότερο για το λίπος και τη ζάχαρη στο μπισκότο, παρά για τη γλουτένη.”
ΠΗΓΗ: Mayo Clinic