Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η επιλογή απλών, εύπεπτων τροφών όπως μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των συμπτωμάτων της δυσπεψίας και να σας ανακουφίσει.
Οι πιο εύπεπτες τροφές τείνουν να είναι χαμηλές σε διαιτητικές ίνες και λιπαρά και δεν έχουν οξύτητα και θερμότητα. Οι τροφές που είναι μαλακές ή εύκολο να μασηθούν και να καταπίνονται είναι επίσης πιο εύπεπτες από τις ξηρές ή σκληρές τροφές.
Ουσιαστικά κάνουν το σώμα σας να εργάζεται λιγότερο σκληρά για να πραγματοποιήσει τις πεπτικές διαδικασίες.
Δείτε τις πέντε εύπεπτες ομάδες τροφίμων για το στομάχι ή το έντερό σας.
Τα προϊόντα Λευκού Αλεύρου
Οι φυτικές ίνες είναι ένας δύσπεπτος υδατάνθρακας που κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος χωρίς να διασπάται.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της άπεπτης τροφής που διακινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και να επιταχύνουν την εντερική κινητικότητα, καθιστώντας τα περισσότερο επιβλαβή παρά χρήσιμα εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά και διάρροια.
Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά έχουν αφαιρεθεί τα συστατικά τους σε ίνες. Η προσωρινή επιλογή αυτών των τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να δώσει στο έντερο σας ένα διάλειμμα.
Φρούτα σε κονσέρβα ή βραστά
Ορισμένα φρέσκα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και ως εκ τούτου είναι πιο σκληρά στην πέψη. Το μεγαλύτερο μέρος των διαιτητικών ινών στα φρούτα βρίσκεται στη φλούδα και τους σπόρους τους. Τα σμέουρα είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες λόγω των μεγάλων σπόρων τους.
Κατάλληλες είναι ακόμα οι ώριμες μπανάνες ή το πεπόνι , εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία ή διάρροια. Η αφαίρεση της φλούδας φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια συνιστάται επίσης όταν παλεύετε με πεπτικά προβλήματα.
Τα πιο μαλακά φρούτα όπως τα βραστά δαμάσκηνα ή τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι επίσης καλές επιλογές. Εάν αγοράζετε κονσέρβες φρούτων, αναζητήστε προϊόντα που έχουν συσκευαστεί σε νερό αντί για σιρόπι για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη .
Καλοψημένα λαχανικά
Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων τους γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους (όπως τα άμυλα) γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα στα πεπτικά ένζυμα του σώματος. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.
Τα εύπεπτα λαχανικά περιλαμβάνουν καλά μαγειρεμένα:
- Κολοκυθάκια και κολοκυθάκια
- Σπανάκι
- Πατάτες (με την αφαίρεση της φλούδας)
- Φασολάκια
- Παντζάρια
- καρότα
Μαλακές Πρωτεΐνες
Αν και οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν εάν είναι σκληρές, μαστιχώδεις ή πλούσιες σε λιπαρά.
Επιλέξτε καλύτερα τρυφερές, εύκολες στη μάσηση πρωτεΐνες που περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες διατροφικού λίπους. Όπως: ομελέτα και άπαχο κιμά.
Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα λεία βούτυρα ξηρών καρπών και το μαλακό ομελέτα είναι επίσης θρεπτικές επιλογές που είναι γενικά καλά ανεκτές.
Τα Γαλακτοκομικά
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά και την πέψη, η απάντηση είναι πως εάν υποφέρετε από έστω και ήπια δυσανεξία στη λακτόζη , η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να επιδεινώσει την πεπτική σας δυσφορία.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ. Ακόμα, αυτά τα συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μαλακά και εύκολα στην κατάποση.
Καλύτερα να επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά όταν η πέψη είναι σε κίνδυνο. Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά τείνουν να είναι πιο εύκολα στην πέψη σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.
Σούπες, Smoothies και πουρές
Ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την πεπτικότητα τους. Ενώ οι στρατηγικές τροποποίησης υφής, όπως η ανάμειξη, δεν αλλάζουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους των σωματιδίων ινών στα φυτικά τρόφιμα, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να τα κάνει πιο ήπια για το πεπτικό σύστημα.
Οι πιο δύσκολες στην πέψη τροφές
Τα δύσκολα εύπεπτα τρόφιμα μπορεί να εξαρτώνται από τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Για παράδειγμα, το τσάι μέντας μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα που παλεύουν με ΓΟΠΝ, αλλά χρήσιμο για άτομα που αγωνίζονται με ήπια στομαχική διαταραχή ή ναυτία.
Τα πιο δύσκολα χωνευτικά τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και/ή ωμά, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, αγκινάρες , σκόρδο και κρεμμύδια
- Τροφές με σκληρές ίνες ή χοντρούς μίσχους, φλούδες και σπόρους, όπως μπρόκολο, σπαράγγια και ρόδια
- Όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των ρεβιθιών και των φακών
- Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι
- Ποπ κορν
- Όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα
- Πικάντικα φαγητά
- Αλκοόλ
- Ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και το μαύρο τσάι
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα και χοτ ντογκ
- Αποξηραμένα κρέατα, όπως σπασμωδικά
- Αποξηραμένα φρούτα
- Τεχνητά γλυκαντικά
Μια γρήγορη ανασκόπηση
Όταν παλεύετε με γαστρεντερικά συμπτώματα, η προσωρινή επιλογή εύπεπτων τροφών μπορεί να είναι χρήσιμη. Τα τρόφιμα που είναι καλά μαγειρεμένα και χαμηλά σε φυτικές ίνες και λιπαρά είναι συνήθως καλύτερα
Ο χρόνιος περιορισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.
Είναι καλό να συναντήσετε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο (RD) που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα εξατομικευμένο σχέδιο που θα απελευθερώνει ταυτόχρονα τη διατροφή σας και θα διατηρεί τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο.
Πηγή: Health
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!