Το αλάτι είναι ένα ορυκτό που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αλάτι για να εξισορροπήσει τα υγρά, να μεταφέρει τις νευρικές παρορμήσεις, να κινήσει τους μύες και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Και στο πιο βιωματικό μέτωπο, το αλάτι αναδεικνύει τη γεύση πολλών φαγητών.
Ωστόσο, με την πληθώρα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που διατίθενται στις μέρες μας -τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως το αλάτι ως συντηρητικό συστατικό- είναι εύκολο να καταναλώνετε πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε και τι συμβαίνει εάν τρώτε πολύ αλάτι στη διατροφή σας.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση πολύ αλατιού
Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι συνήθως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πάρα πολλών επεξεργασμένων τροφίμων. Εάν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας είναι ισορροπημένο και αποτελείται από ολόκληρα τρόφιμα όπως κρέατα, φρούτα και λαχανικά, πιθανότατα θα λαμβάνετε πολύ λιγότερο αλάτι από τον μέσο άνθρωπο.
Ενώ το αλάτι είναι απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα.
Κατακράτηση νερού και φούσκωμα
Όταν τρώτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το σώμα σας θα διατηρήσει αυτό το επιπλέον νάτριο και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να το αραιώσει με νερό, με αποτέλεσμα να κατακρατήσετε νερό.
Η περίσσεια νερού και νατρίου μπορεί να προκαλέσει αβλαβές, αλλά δυσάρεστο φούσκωμα στομάχου , αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οίδημα. Οίδημα είναι ο ιατρικός όρος για το πρήξιμο στο σώμα. Οι άνθρωποι παρατηρούν οίδημα πιο συχνά στους αστραγάλους και τα χέρια τους, αν και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.
Τούτου λεχθέντος, το οίδημα θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, επομένως εάν διαπιστώσετε ότι τα γεύματα με επιπλέον αλάτι προκαλούν συχνά οίδημα, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Επειδή η κατανάλωση πολύ αλατιού μπορεί να αυξήσει την ποσότητα νερού που κρατά το σώμα σας, αυτή η αύξηση του νερού σημαίνει μεγαλύτερο όγκο αίματος και πιθανώς αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Μερικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στο αλάτι, ενώ άλλοι μπορούν να τρώνε περισσότερο αλάτι χωρίς να δουν καμία επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση.
Τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στο αλάτι μπορεί να εμφανίσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Αυτό σημαίνει ότι ο αυξημένος όγκος αίματος στις φλέβες σας πιέζει υπερβολικά τα τοιχώματα των αρτηριών σας, γεγονός που κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά από το κανονικό για να διατηρήσει τη ροή του αίματος. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική νόσο .
Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της υπέρτασης, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει δοκιμές σε υγιή άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, επομένως δεν έχει καθοριστεί πλήρως αν η μείωση του αλατιού είναι σημαντική για όλους.
Η επιστήμη είναι ασαφές σχετικά με το εάν η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια καμπύλη σχήματος U, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται τόσο στο υψηλό όσο και στο χαμηλό άκρο της πρόσληψης αλατιού.
Αύξηση δίψας
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πατατάκια ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερη δίψα. Αυτό είναι το σώμα σας που σας λέει ότι έχει μια ανισορροπία νερού και νατρίου. Πιθανότατα θα πίνετε περισσότερο νερό για να το εξισορροπήσετε, αλλά εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή οίδημα, θα μπορούσε να επιδεινώσει και τα δύο προβλήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πίνετε νερό αφού φάτε πολύ αλάτι, διαφορετικά μπορεί να αφυδατωθείτε .
Ένα άλλο αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερου νερού είναι ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ουρήσετε περισσότερο. Το να τρέχεις συχνά στην τουαλέτα μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά επιπλέον, κάθε φορά που ουρείς, χάνεις ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα σας για την πήξη του αίματος, τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και πολλά άλλα.
Πέτρες στα νεφρά
Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό αλλά η διατροφή σας είναι πλούσια σε αλάτι, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά . Οι πέτρες στα νεφρά είναι φτιαγμένες από ασβέστιο και οξαλικό ή ουρικό οξύ και αν γίνουν αρκετά μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
Επειδή η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ασβεστίου που περνά από τα νεφρά σας και βγαίνει στα ούρα σας, μπορεί να σας βάλει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά. Η παραμονή ενυδατωμένη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μπορεί να αυξηθεί
Περισσότερες από 25.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ
Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς ή εάν το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου ή εάν ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου αυξάνεται από τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται με αλάτι.
Ορισμένα από τα δεδομένα δεν είναι πολύ ισχυρά και υπάρχουν γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής σε κάθε άτομο που κάνουν τα δεδομένα λιγότερο πειστικά. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει κάτι σίγουρο.
Πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε την ημέρα;
Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα αλατιού την ημέρα για όλες τις ηλικίες, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Αν και αυτό μπορεί να είναι μια καλή οδηγία για άτομα που ζουν με νεφρική νόσο ή καρδιακά προβλήματα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το όριο πρέπει να αυξηθεί για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Το πρόβλημα με τις μελέτες διατροφής είναι ότι πολλές από αυτές είναι μόνο μελέτες παρατήρησης και δεν αποδεικνύουν αιτιότητα. Για να αποδείξετε μια άμεση σχέση μεταξύ αλατιού και υγείας, θα χρειαστείτε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.
Υπάρχουν αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές καλής ποιότητας που εξέτασαν την πρόσληψη αλατιού και τις καρδιακές παθήσεις και τον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Αυτές οι δοκιμές εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και βρήκαν:
- Τα άτομα που τρώνε υπερβολικές ποσότητες αλατιού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου
- Τα άτομα που τρώνε πολύ λίγο αλάτι διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και θάνατο
- Οι άνθρωποι που τρώνε μεταξύ 2.600-5.000 χιλιοστόγραμμα αλατιού την ημέρα έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τα 2.300 χιλιοστόγραμμα που απαιτούν οι διατροφικές οδηγίες. Η επιστήμη εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για την πρόσληψη αλατιού, αλλά φαίνεται ότι λαχταρούμε το αλάτι για έναν λόγο: το σώμα μας το χρειάζεται. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε πολλά ή πολύ λίγα. Η μείωση της ποσότητας των συσκευασμένων τροφίμων στη διατροφή σας θα συμβάλει περισσότερο στη μείωση του νατρίου στη διατροφή σας από το να αφήσετε απλώς την αλατιέρα.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλμυρή γεύση. Μερικά, όπως η σάλτσα σόγιας , έχουν σίγουρα αλμυρή γεύση. Αλλά άλλα τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου χωρίς να έχουν αλμυρή γεύση, όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Πάνω από το 70% της περίσσειας νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.
Πότε να δείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης
Εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, οίδημα ή προβλήματα με τα νεφρά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας και πόσο αλάτι πρέπει να φάτε.
Για τον μέσο άνθρωπο, η μείωση των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων που τρώτε θα μειώσει την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας.
Μια γρήγορη ανασκόπηση
Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας, αλλά δεν μπορεί να το παράγει από μόνο του. Ωστόσο, με την επικράτηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην αμερικανική διατροφή στις μέρες μας, είναι εύκολο να τρώτε πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, πέτρες στα νεφρά, καρκίνο του στομάχου και άλλες καταστάσεις.
Εάν έχετε μια πάθηση όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, οίδημα ή πέτρες στα νεφρά, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το πόσο αλάτι χρειάζεστε πραγματικά στη διατροφή σας και πώς να εργαστείτε για να μειώσετε την πρόσληψη.
Πηγή: Health
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!