Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως μια δίαιτα γεμάτη με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να κόψει χρόνια από τη ζωή σας.
Συγκεκριμένα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν πρόωρο θάνατο, ιδιαίτερα από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα διατροφής και υγείας από 540.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 23 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι τα αναψυκτικά και τα κρέατα όπως τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά ήταν «συσχετισμένα πιο έντονα με τον κίνδυνο θνησιμότητας».
Ακόμη και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, η σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας παρέμεινε.
Ένας ερευνητής από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου λέει: «Η δίαιτα χαμηλή σε αυτά τα τρόφιμα συνιστάται ήδη για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας».
Ωστόσο, λέει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ποιες πτυχές των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Πηγή: American Society for Nutrition