Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας έχει πολλά οφέλη, ωστόσο μια νέα μελέτη έδειξε πως συχνή κατανάλωση της μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους.
Μάλιστα οι ερευνητές δοκίμασαν 72 προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο για δύο χρόνια σε μια περίοδο 8 ετών και βρήκαν ανησυχητικές ποσότητες μολύβδου και καδμίου σε πολλά από αυτά.
Έτσι η υπερβολική κατανάλωση αυτών των βαρέων μετάλλων έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως ηπατική, νεφρική και εγκεφαλική βλάβη.
Σύμφωνα με τις δοκιμές, το 43% των προϊόντων υπερέβη το συνιστώμενο μέγιστο επίπεδο δόσης για τον μόλυβδο, ενώ το 35% υπερέβη το μέγιστο επίπεδο για το κάδμιο. Κανένα από τα προϊόντα δεν ξεπέρασε το όριο αρσενικού.
Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μην έχει σοβαρούς κινδύνους με βάση τη διάμεση συγκέντρωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τη αθροιστική έκθεσή τους σε σχέση με τη συνολική τους διατροφή.
Ο κύριος συγγραφέας είπε, «Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε μέτρο όπως και με άλλα τρόφιμα που περιέχουν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος και το άπλυτο καστανό ρύζι».
Οι ερευνητές είπαν πως, η βιολογική μαύρη σοκολάτα είχε υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου από τη μη βιολογική.
Πηγή: Frontiers in Nutrition