Θέμα ημερών είναι η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ουκρανίας, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για να συζητήσουν τις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Axios.
Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή -εφόσον πραγματοποιηθεί πράγματι- θα είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών μετά τη δημόσια διαμάχη μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία δεν αφορά στο ζήτημα των σπάνιων γαιών, αλλά αποτελεί τη δεύτερη φάση για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο Ριάντ, Ρούμπιο και Λαβρόφ, πριν από δύο εβδομάδες.
Μια συνάντηση που είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του Ζελένσκι, λόγω της μη πρόσκλησης της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ό,τι ακολούθησε και να φτάσουμε στη σχεδόν πλήρη ρήξη των σχέσεων Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Axios, η επικείμενη συνάντηση ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Ριάντ, είχε προγραμματιστεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς και του προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ριάντ με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Βίτκοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να αναμένεται να συμμετάσχουν, ενώ την Ουκρανία δεν αποκλείεται να εκπροσωπήσει ο ίδιος ο ίδιος ο Ζελένσκι, καθώς και ο σύμβουλός του, Γερμάκ, που θα βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία από την Τρίτη, ημέρα που ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο, Μπιν Σαλμάν.
Ηδη, ο Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ξαναρχίσει τη δουλειά και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια ουσιαστική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
