Κιράζ Μελτέμι: Κολυδάς για την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού

Ξεκινούν τα μελτέμια στη χώρα μας και ο Θοδωρής Κολυδάς με ανάλυσή του εξηγεί το «Κιράζ μελτέμ», όπως το βάφτιζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι ασχολούνταν με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο διευθυντής της ΕΜΥ:

«Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

 

Exit mobile version