Ένας ειδικός από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον αναλύει τις διαφορές του αγελαδινού γάλατος με τα φυτικά. Δείτε τι προτείνει.
«Αν ψάχνετε για ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας είναι οι καλύτερες επιλογές. Εάν θέλετε κάτι με λιγότερες θερμίδες που δεν χρειάζεται να καλύψει τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες, ένα φυτικό προϊόν μπορεί να είναι το σωστό», δήλωσε η Sarah Mahlke , ανώτερη συνεργάτιδα διαχείρισης προγράμματος στο Baylor’s Weight Loss and Metabolic Center.
«Ίσως πηγαίνετε απλώς για γεύση, κάτι που είναι επίσης σημαντικό, γιατί στο τέλος της ημέρας, το φαγητό μας κάνει χαρούμενους, και αυτό είναι καλό», είπε ο Mahlke σε δελτίο τύπου του Baylor.
Αγελαδινό γάλα
Το αγελαδινό γάλα περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, Β2 (ριβοφλαβίνη), Β12 και μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο και φώσφορο.
Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολύ περισσότερο από τα περισσότερα φυτικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα είναι επίσης πηγή λιγότερο υγιεινών για την καρδιά κορεσμένων λιπαρών, αλλά το άπαχο και το άπαχο γάλα παρέχουν μια λιγότερο λιπαρή επιλογή.
“Όλα τα γαλακτοκομικά γάλατα έχουν παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Η επιλογή του τύπου αγελαδινού γάλακτος που θα πίνετε εξαρτάται από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεστε και τους στόχους σας”, είπε ο Mahlke.
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Το μη λιπαρό ή το άπαχο γάλα είναι οι καλύτερες επιλογές. Ένα φλιτζάνι γάλα 1% ή 2% μπορεί να προσφέρει περισσότερη γεύση και κρέμα από το άπαχο, αλλά χωρίς τις θερμίδες του πλήρους γάλακτος.
Τι γίνεται με τα παιδιά;
Ένα παιδί που απογαλακτίστηκε πρόσφατα από το μητρικό γάλα πρέπει να έχει πλήρες γάλα, είπε ο Mahlke, επειδή τα παιδιά χρειάζονται λίπη για να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους και τις θερμίδες στη διατροφή τους.
Ορισμένα γάλατα είναι εμπλουτισμένα με DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τα υγιή έλαια για την καρδιά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.
«Το DHA είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος περιέχει περίπου 60% λίπος κατά βάρος. Για αυτόν τον λόγο, ένα αγελαδινό γάλα εμπλουτισμένο με DHA μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να δοθεί σε ένα παιδί 1 έτους μετά τον απογαλακτισμό από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα», είπε.
Ο Mahlke συμβουλεύει να μην πίνετε νωπό ή μη παστεριωμένο γάλα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων.
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας, μια άλλη επιλογή, ξεχωρίζει για την πρωτεΐνη του που είναι συγκρίσιμη με το αγελαδινό και τον εμπλουτισμό με ασβέστιο και βιταμίνη D.
«Για να επισημανθεί ως εμπλουτισμένο με βιταμίνη D γάλα, υπάρχουν ελάχιστες και μέγιστες ποσότητες που πρέπει να προστεθούν στο προϊόν, επομένως κάθε γαλακτοκομικό προϊόν που επισημαίνεται ως «εμπλουτισμένο με βιταμίνη D» θα έχει παρόμοιες ποσότητες», είπε ο Mahlke. “Για οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης, είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συσκευασία και την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το όφελος από αυτά τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.”
Το γάλα σόγιας πωλείται ζαχαρούχο ή χωρίς ζάχαρη. Επιλέξτε γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι ενώσεις που βρίσκονται στα προϊόντα σόγιας, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό και το γάλα σόγιας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έχει λίγες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες εάν δεν είναι ζαχαρούχο.
Αυτό το γάλα περιέχει βιταμίνη Ε και μικρές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι υγιή για την καρδιά. Μερικά γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Το γάλα αμυγδάλου περιέχει επίσης αραβινόζη, έναν τύπο υδατάνθρακα, που φαίνεται να βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο στα τρωκτικά. Επιλέξτε χωρίς ζάχαρη για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη.
Δυστυχώς, το θρεπτικό περιεχόμενο των ολόκληρων αμυγδάλων δεν μεταφράζεται πλήρως σε γάλα με ξηρούς καρπούς, εξήγησε ο Mahlke, σημειώνοντας ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες αφαιρούνται κατά την επεξεργασία.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι το σωστό γάλα για κάποιον με χρόνια νεφρική νόσο που πρέπει να αποφύγει τις υψηλές ποσότητες καλίου και φωσφόρου που βρίσκονται στη σόγια, τη βρώμη και το αγελαδινό γάλα.
Γάλα βρώμης
Το γάλα βρώμης προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από το γάλα αμυγδάλου, αλλά όχι τόσο όσο το γάλα σόγιας ή αγελάδας. Μπορεί να είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D και να παρέχει ασβέστιο, όπως και άλλα φυτικά γάλατα.
Η βρώμη περιέχει μια ένωση γνωστή ως β-γλυκάνη, η οποία σχετίζεται με βελτιωμένο σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Όμως τα φυτικά στο γάλα βρώμης συνδέονται με το ασβέστιο και μειώνουν την απορρόφησή του.
Όταν αγοράζετε γάλατα φυτικής προέλευσης, ελέγξτε τα διατροφικά στοιχεία για να μάθετε τον αριθμό των γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περισσότερα για μια υγιεινή διατροφή .
Πηγή: Baylor College of Medicine
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!