Επεξεργασμένο κρέας: Αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια

Το αλάτι και τα νιτρικά άλατα σε αυτά τα κρέατα μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

H κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια διαπίστωσε μια νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα συνδέθηκαν με 14% αύξηση του κινδύνου άνοιας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες το μήνα.

«Η πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και κάθε άλλης άνοιας είναι μια σημαντική εστίαση, και η Ένωση Αλτσχάιμερ έχει εδώ και καιρό ενθαρρύνει την κατανάλωση μιας πιο υγιεινής διατροφής — συμπεριλαμβανομένων τροφών που είναι λιγότερο επεξεργασμένες — επειδή έχουν συσχετιστεί με [μειωμένο] κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης », είπε ο Σνάιντερ σε δελτίο τύπου της ένωσης. «Αυτή η μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη παρέχει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ενός τρόπου για να τρώτε πιο υγιεινά».  είπε ο αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Yuhan Li, τώρα ερευνητικός βοηθός στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. Διεξήγαγε τη μελέτη ενώ ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Η ομάδα του Li δημοσίευσε δεδομένα αξίας άνω των 43 ετών από 130.000 άτομα στη μακροχρόνια Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και Παρακολούθηση Επαγγελματιών Υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της άνοιας.

Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πόσο και πόσο συχνά έτρωγαν διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κόκκινων κρέατος. Μια μερίδα από αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μπέικον (δύο φέτες), χοτ ντογκ (μία), λουκάνικο ή kielbasa (2 ουγγιές ή δύο μικρά κουκούτσια), σαλάμι, μπολόνια ή άλλα επεξεργασμένα σάντουιτς με κρέας.

Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με την πρόσληψη μερίδων ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο (1 κουταλιά της σούπας), φιστίκια, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς (1 ουγγιά), γάλα σόγιας (ποτήρι 8 ουγκιών), φασόλια, φασόλια ή φακές, μπιζέλια ή φασόλια λίμα (1/2 φλιτζάνι), ή τόφου ή πρωτεΐνη σόγιας.

Συνολικά, 11.173 περιπτώσεις άνοιας εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης.

Το κύριο εύρημα: Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι έτρωγαν ένα τέταρτο ή περισσότερο από οποιαδήποτε μορφή επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από το 1/10 της μερίδας ημερησίως.

Η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να αποκαλύψει συσχετίσεις και δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Η ομάδα του Li εξέτασε επίσης τη «γνωστική γήρανση» ενός υποσυνόλου σχεδόν 17.500 συμμετεχόντων στη μελέτη.

Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος που καταναλώνονταν την ημέρα συνδέεται με περίπου 1,6 χρόνια γνωστικής γήρανσης για «παγκόσμια γνώση», η οποία περιλαμβάνει τη γλώσσα, την εκτελεστική λειτουργία και τη νοητική επεξεργασία. Αυτό το επιπλέον καθημερινό σερβίρισμα συνδέθηκε επίσης με σχεδόν 1,7 χρόνια γνωστικής γήρανσης για τη λεκτική μνήμη — την ικανότητα ανάκλησης και κατανόησης λέξεων και προτάσεων, ανέφερε η ομάδα του Li.

Η μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν οι άνθρωποι αντικατέστησαν την καθημερινή μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και/ή όσπρια, οι άνθρωποι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης στην παγκόσμια γνωστική λειτουργία.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ανάμικτα σχετικά με το εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της γνωστικής έκπτωσης και της κατανάλωσης κρέατος γενικά, οπότε εξετάσαμε πιο προσεκτικά πώς η κατανάλωση διαφορετικών ποσοτήτων επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος επηρεάζει τον γνωστικό κίνδυνο και τη λειτουργία», είπε ο Li. «Μελετώντας ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Οι διατροφικές οδηγίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστάσεις που την περιορίζουν για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου».

Ακόμα το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να είναι κακό για τον εγκέφαλο «επειδή έχει υψηλά επίπεδα επιβλαβών ουσιών όπως νιτρώδη [συντηρητικά] και νάτριο».

Και δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος που κινδυνεύει.

«Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», σημείωσε ο Λι.

Η μελέτη εξέτασε ακόμητο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας — τρόφιμα όπως χάμπουργκερ, μπριζόλες ή χοιρινές μπριζόλες. Δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτού του τύπου κρέατος και του κινδύνου άνοιας.

Όμως επειδή αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια ιατρική συνάντηση, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

 

ΠΗΓΗ: Ένωση Αλτσχάιμερ

Exit mobile version