Εναλλακτικά κρέατα: Μπορεί να είναι πιο υγιεινά για την καρδιά;

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης είδαν μείωση της ολικής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση τα εναλλακτικά κρέατα με βάση τα φυτά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, ωστόσο μπορεί να είναι πιο υγιεινά για την καρδιά σας από το παραδοσιακό κρέας.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και του σωματικού βάρους, βελτιώθηκαν όλοι όταν τα κρέατα αντικαταστάθηκαν με ένα υποκατάστατο φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Canadian Journal of Cardiology .

Σε μια κλινική δοκιμή που αναθεωρήθηκε, οι άνθρωποι που κατανάλωναν εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης είδαν μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 13%, μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 9%, μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης κατά 11%.

«Το φυτικό κρέας είναι μια υγιεινή εναλλακτική που συνδέεται σαφώς με μειωμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε στο NBC News ο Δρ. Ehud Ur , καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ .

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν μια μεγάλη ποικιλία στη θρεπτική αξία των υποκατάστατων κρέατος, όπως στην ποσότητα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών που περιείχαν.

Για παράδειγμα, η ομάδα του Ur εστίασε σε δύο μάρκες μπιφτέκι: μια παλαιότερη και μια νεότερη που έμοιαζε περισσότερο με βοδινό κρέας. Το παλαιότερο μπιφτέκι είχε το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για κορεσμένα λιπαρά, σε σύγκριση με το 30% στο νεότερο burger. Εν τω μεταξύ, η παλαιότερη μάρκα είχε 0% χοληστερόλη, σε σύγκριση με 27% στην νεότερη μάρκα.

Τα περισσότερα υποκατάστατα κρέατος είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και τέτοια τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και γεμάτα με αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα, ανέφερε το NBC News .

Αλλά ο Ουρ υποστήριξε ότι δεν είναι όλα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά για την καρδιά.

«Από μόνη της, η επεξεργασία δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα», είπε ο Ουρ. «Είναι αλήθεια ότι αυτά τα κρέατα φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, αλλά όχι με την έννοια ότι έχουν πολλά κορεσμένα λίπη ή ορισμένους υδατάνθρακες που σχετίζονται με δυσμενή αποτελέσματα».

Στη συνέχεια απαιτείται μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που εξετάζει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό σε άτομα που τρώνε υποκατάστατα κρέατος σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους, είπε ο Ουρ.

«Προφανώς, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να διεξαχθεί μια διπλή τυφλή δοκιμή, επειδή οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να πουν αν έτρωγαν κρέας ή εναλλακτική λύση», αναγνώρισε. «Αλλά μερικά από τα νεότερα κρέατα φυτικής προέλευσης είναι πολύ κοντά σε γεύση με το πραγματικό κρέας».

Ωστόσο, ο Δρ Walter Willett , καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health, είπε στο NBC News ότι, «γενικά, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να καταναλώνετε ολόκληρα τρόφιμα».

Αλλά δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό, «άρα νομίζω ότι υπάρχει χώρος για τρόφιμα που θα μπορούσαν να ονομαστούν εξαιρετικά επεξεργασμένα», πρόσθεσε.

Επισήμανε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο American Journal of Clinical Nutrition , στην οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κρέας για οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια ένα εναλλακτικό κρέας φυτικής προέλευσης για οκτώ εβδομάδες.

Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το εναλλακτικό κρέας, «η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν κατά περίπου 10%, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό», είπε ο Willett. «Το γεγονός ότι κάτι μπορεί να εμπίπτει στον ορισμό του υπερεπεξεργασμένου δεν σημαίνει ότι είναι κακό».

Ο Δρ Anu Lala , διευθυντής της έρευνας για την καρδιακή ανεπάρκεια στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στην πόλη της Νέας Υόρκης, είπε στο NBC News ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης για να καθοριστεί εάν οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά είναι πιο υγιεινές.

«Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια – όπως έγινε με τη μεσογειακή διατροφή – για να κατανοήσουμε τα φυτικά διατροφικά προγράμματα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους», είπε ο Λάλα.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Consumer Reports έχει περισσότερα για εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση το φυτό .

ΠΗΓΕΣ: Canadian Journal of Cardiology

Exit mobile version