Συναγερμός στην Κίνα: Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι

Στην Ταϊβάν προσγειώθηκε τελικά, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κινεζικά μαχητικά έκαναν την εμφάνισή τους στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN μετέδωσε πριν από λίγο ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αναφορές για υπερπτήσεις μαχητικών Su-35. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Πελόζι πρόκειται να συναντηθεί σε μερικές ώρες με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και τους βουλευτές της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ομιλητή της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια στη χώρα και έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται ήδη σε χαμηλό σημείο.

Ένας Ταϊβανέζος αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι η Πελόζι αναμένεται να μείνει στην Ταϊπέι τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε για τον «εξαιρετικό πολιτικό αντίκτυπο» της προγραμματισμένης επίσκεψης της Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί που η ίδια ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειάς της και επανέλαβε ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει άπραγος» εάν το Πεκίνο αισθανθεί ότι απειλείται η «κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα».

«Θα θέλαμε να πούμε στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ότι η Κίνα στέκεται δίπλα και ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικές απαντήσεις και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς για τις συνέπειες από την πιθανή επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου υπό την Πελόζι στην Ταϊπέι.

«Όσο για τα μέτρα, αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε και θα δούμε», πρόσθεσε ο Ζάο.

Πηγή: Cnn.gr

Exit mobile version