Η απόλυτη συνταγή για τσουρέκια. Βήμα – βήμα η διαδικασία
Πάσχα χωρίς πασχαλινό τσουρέκι και αυγά δεν γίνεται. Αν, όμως, θεωρείτε ότι το πασχαλινό έδεσμα είναι δύσκολη υπόθεση, εμείς σας έχουμε μία καταπληκτική, εύκολη, πεντανόστιμη συνταγή από τον Έβρο.
Είτε διαθέτετε μίξερ, είτε όχι, μπορείτε, ακολουθώντας βήμα – βήμα τη συνταγή να πετύχετε τα καλύτερα τσουρέκια, που θα κάνουν την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γνωστές να παραμιλούν.
Για τη ζύμη 6 αυγά
2,5 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γάλα 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό λίγο λάδι
1 1/2 σακούλες αλεύρι για τσουρέκια
1 συσκευασία κακουλέ 1 συσκευασία μαχλέπι
1 βανίλια
1 baking powder 4 – 5 δάκρυα μαστίχας
100 γραμ. φρέσκια μαγιά και λίγο γάλα
1 αυγό για άλειμμα Για να ξεκινήσετε τη συνταγή, συγκεντρώστε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας. Θα χρειαστείτε μία μεγάλη λεκάνη, όπου θα ζυμώσετε τα τσουρέκια.
Το «κλειδί» για μία πετυχημένη συνταγή για τσουρέκι κρύβεται στην ενεργοποίηση της μαγιάς. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά.
Βάζετε σε ένα μπωλ τα κυβάκια της μαγιάς και περίπου 100 ml γάλα χλιαρό (προσοχή όχι καυτό). Προσθέστε έξτρα αλεύρι από αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για το ζύμωμα (δύο χούφτες περίπου). Ανακατεύετε μέχρι να γίνει σαν χυλός
Στη συνέχεια σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνεται για 15 με 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κούπα με το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μεσαίας έντασης φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην καεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, το κακουλέ, το μαχλέπι, τον χυμό από το πορτοκάλι, το ξύσμα, τη βανίλη, τη μαστίχα που έχουμε θρυμματίσει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αποσύροντάς τα από τη φωτιά.
Τα υγρά υλικά με τα αυγά και τη ζάχαρη
Παράλληλα, έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το εχουμε βάλει σε ξεχωριστή λεκάνη. Εκεί προσθέτουμε, το baking powder και στη συνέχεια βάζουμε το υγρό μίγμα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
Νωρίτερα έχουμε λιώσει το βούτυρο και έχουμε προσθέσει τρεις σταγόνες λάδι.
Αρχίζουμε να αναδιπλώνουμε το ζυμάρι, βουτώντας τα χέρια μας στο μίγμα με το βούτυρο. Το διπλώνουμε αρκετές φορές και δεν το ζυμώνουμε. Πρέπει να βάλετε όλο το βούτυρο μέσα στο μίγμα.
Σε αυτή τη φάση το ζυμάρι θα είναι κολλώδες, αλλά θα ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα.
Έπειτα σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη, κουβέρτες και ό,τι άλλο διαθέτετε. Την αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε ζεστό μέρος.
Μόλις δείτε ότι το ζυμάρι είναι έτοιμο παίρνετε ζυμάρι ικανό να βγάλει τρία κορδόνια, τα οποία πλέκετε μεταξύ τους.
Τα αλείφουμε με αυγό που το έχουμε αραιώσει με νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 1 με 2 ώρες.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε γα περίπου 20 λεπτά.
Πηγή: ieidhseis
Υλικά για Τσουρέκια Πασχαλινά 7 -8 πλεξούδες
Εκτέλεση της συνταγής για το πασχαλινό τσουρέκι
Η ενεργοποίηση της μαγιάς
Η προετοιμασία των υλικών
Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι