Υπάρχουν πολλές θεωρίες με το τι πρέπει να καταναλώνουν και τι είναι ασφαλές οι έγκυες γυναίκες.
Αλλά μια σύσταση που είναι ιδιαίτερα σημαντική αφορά τα θαλασσινά: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να τρώνε αρκετά θαλασσινά για να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία, αλλά όχι τόσο για να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων σημαντικών συνεπειών. Πρέπει επίσης να προσέχουν πώς παρασκευάζεται το ψάρι που τρώνε.
«Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή του δεν πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε η Δρ Λήδα Χατζή , καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), η οποία ηγήθηκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open .
«Αλλά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τηρούν μία έως τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα όπως συνιστάται και να μην τρώνε περισσότερες, λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών από υδράργυρο και άλλους επίμονους οργανικούς ρύπους», συμβουλεύει ο Χατζή.
Τρώγοντας ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια είναι αξιοσημείωτα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιστώνονται με πολλά οφέλη για την υγεία – κατά τη διάρκεια και εκτός της εγκυμοσύνης.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σημειώνει ότι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια, η χολίνη, υποστηρίζει την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού και τη γνωστική ανάπτυξη.
Στη μελέτη του USC για τα οφέλη των ψαριών στην εγκυμοσύνη στην υγεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν ψάρια μία έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν καλύτερη περίμετρο μέσης, αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, όλα δείκτες μεταβολικής υγείας. Αυτή η έρευνα έγινε όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Αντίθετα, μια μελέτη που μέτρησε τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας EPA και DHA στο αίμα των εγκύων γυναικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό σε σύγκριση με εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα. Τα EPA και DHA βρίσκονται συνήθως στα ψάρια. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EBioMedicine .
Η έλλειψη λιπαρών οξέων στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό στρες στον πλακούντα ή τη μητέρα, δήλωσε ο Δρ Kelle Moley , ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για το March of Dimes, όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη.
«Πιθανώς θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι οι γυναίκες έχουν αυτά τα λιπαρά οξέα στην αρχή της εγκυμοσύνης και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», πρόσθεσε ο Moley.
Πόσα θαλασσινά μπορούν να φάνε οι έγκυες;
Το Foodsafety.gov σημειώνει ότι τα ψάρια παρέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες.
Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών στα ψάρια είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ο σίδηρος, το ιώδιο, η χολίνη, η πρωτεΐνη, το σελήνιο και οι βιταμίνες D και B12, σύμφωνα με τον FDA.
Ο οργανισμός συνιστά στις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε 8 έως 12 ουγγιές ασφαλών ποικιλιών ψαριών κάθε εβδομάδα.
Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μερικά ψάρια είναι πολύ προβληματικά για τις έγκυες μητέρες σε οποιαδήποτε ποσότητα, επειδή μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλυδραργύρου, σύμφωνα με τον FDA. Ο υδράργυρος διέρχεται από τον πλακούντα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , και αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό.
Ο FDA συνιστά να αποφεύγετε:
- βασιλιά σκουμπρί
- είδος μεγάλου ψαριού
- πορτοκαλί τραχύ
- καρχαρίας
- ξιφίας
- tilefish από τον Κόλπο του Μεξικού
- μεγαλόφθαλμος τόνος
Ασφαλής κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο FDA προσφέρει μια εξαντλητική λίστα με ψάρια που θεωρούνται «καλύτερες επιλογές» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και εκείνα που είναι «καλές επιλογές». Συνιστά δύο έως τρεις μερίδες από την καλύτερη λίστα ή μία από τη λίστα καλών επιλογών την εβδομάδα. Μια μερίδα είναι 4 ουγγιές.
Οι καλύτερες επιλογές είναι:
- Γαύρος
- Ατλαντικός κραυγάς
- Σκουμπρί Ατλαντικού
- Μαύρο λαβράκι
- Βούτυρο ψάρι
- Λυκόψαρο
- Αχιβάδα
- Γάδος
- Καραβίδα
- Πλευρονήκτης
- Μπακαλιάρος
- Μπακαλιάρος
- Ρέγγα
- Αστακός (Αμερικάνικος και ακανθώδης)
- Κέφαλος
- Στρείδι
- Σκουμπρί παχουλός Ειρηνικού
- Πέρκα (γλυκό νερό και ωκεανός)
- Λύκος
- Γλώσσα
- Πόλοκ
- Σολομός
- Σαρδέλλα
- Χτένι
- Σίλουρος
- Γαρίδα
- Πατινάζ
- Αθερίνα
- Αποκλειστική
- Καλαμάρι
- Τιλάπια
- Πέστροφα, γλυκό νερό
- Τόνος, κονσέρβα φωτός (περιλαμβάνεται παλαμίδα)
- Λευκοκορέγονος
- Ασπρη σκόνη
Οι καλές επιλογές είναι:
- Bluefish
- Βουβαλίσια
- Κυπρίνος
- Λαβράκι Χιλής/Δοντόψαρο Παταγονίας
- Σφυρίδα
- Είδος βακαλάου
- Mahi mahi/δελφίνι
- Μοναχόψαρο
- Rockfish
- Sablefish
- Προβατοκέφαλος
- Αρπάζων
- Ισπανικό σκουμπρί
- Ριγέ μπάσο (ωκεανός)
- Tilefish (Ατλαντικός Ωκεανός)
- Τόνος, τόνος albacore/λευκός τόνος, σε κονσέρβα και φρέσκος/κατεψυγμένος
- Τόνος, κιτρινόπτερος
- Αδύναμο ψάρι/καγιάκ
- Λευκό κραυγατζή/Ειρηνικό κραυγή
Μπορείτε να φάτε σούσι όταν είστε έγκυος;
Πραγματικά δεν πρέπει.
Το Foodsafety.gov αναφέρει το σούσι, το σασίμι και το σεβίτσε, καθώς και τα ωμά στρείδια, τα μύδια και τα χτένια, ως τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες επειδή μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της λιστέριας, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
Όλα τα θαλασσινά πρέπει να μαγειρεύονται στους 145° Fahrenheit, συμβουλεύει το foodsafety.gov.
Να είστε προσεκτικοί με το καπνιστό ψάρι, επίσης, λόγω του κινδύνου λιστερίας, εκτός εάν είναι μαγειρεμένο στους 165° F, κονσερβοποιημένο ή σταθερό στο ράφι.
Η Mayo Clinic προσφέρει μερικές προτάσεις για να γνωρίζετε πότε τα ψάρια είναι πλήρως μαγειρεμένα: Τα ψάρια πρέπει να φαίνονται αδιαφανή και ξεφλουδισμένα. Τα οστρακοειδή όπως τα χτένια, οι γαρίδες και ο αστακός πρέπει να είναι γαλακτώδες. και τα ψάρια με κοχύλια που ανοίγουν, όπως τα μύδια, θα πρέπει να τρώγονται μόνο αφού έχουν ψηθεί μέχρι να ανοίξουν.
Πηγή: Health Day
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!