“O ανθρωποκεντρισμός του Stephen King.”

Με εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί παγκοσμίως και δεκάδες βραβεία ο Stephen King είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς.

Με απεριόριστη φαντασία και ταλέντο μπορεί να μετατρέψει απλά αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα κινητό, σε πρωταγωνιστές στους εφιάλτες όλων των αναγνωστών του. Ακόμα κάτι τόσο αθώο, όπως ένας κλόουν ή ένας σκύλος, του δίνουν έμπνευση να καταγράψει τον μυστήριο και τρομακτικό κόσμο όπου ζούμε, δημιουργώντας πάντα ένα κλίμα αγωνίας που εθίζει οποιονδήποτε που έχει την τύχη να κρατήσει στα χέρια του ένα από τα βιβλία του.
Ο Stephen King μπορεί να είναι ο απόλυτος βασιλιάς της φαντασίας και του τρόμου, αλλά οι ιστορίες του περιέχουν κάτι πολύ πιο βαθύ από το αγνό συναίσθημα του φόβου που οδηγεί τον αναγνώστη στο να ψάχνει για τέρατα κάτω από το κρεβάτι του πριν κοιμηθεί. Αυτό που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τον συγγραφέα είναι η διείσδυση στις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και πως αυτή αντιδράει σε ακραίες καταστάσεις. Εξαιρετικός ψυχολόγος, ο Stephen King δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες με περίπλοκο συναισθηματικό κόσμο, ξεκάθαρα κίνητρα και φόβους, τοποθετώντας τους σε ένα περιβάλλον ικανό να φέρει στην επιφάνεια την πιο κρυφή και ωμή πλευρά της ανθρωπότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία του “The Mist” (H Ομίχλη), όπου μια ομάδα ανθρώπων εγκλωβίζεται σε ένα σουπερμάρκετ όταν μια μυστηριώδης ομίχλη με κρυμμένα εξωγήινα πλάσματα κατακλύζει την πόλη. Ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, το επίκεντρο της πλοκής είναι η διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα, πως αντιδράει και πως ερμηνεύει το εχθρικό περιβάλλον που ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει. Καθώς ο πανικός και η παράνοια κυριαρχούν, ο χαρακτήρας της Mrs Carmody και οι οπαδοί που αναπτύσσει, αναλαμβάνουν μέτρα που σε οδηγούν να πιστέψεις οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν χειρότεροι και από τα τέρατα.
Μία από τις πιο γνωστές αφηγήσεις του Stephen King “The Shining” (H Λάμψη) δεν αφορά μόνο το πως το ξενοδοχείο Overlook και οι “κάτοικοι” του επηρεάζουν τόσο βαθιά τον Jack Torrance ώστε να προσπαθήσει να σκοτώσει την γυναίκα και το παιδί του, αλλά περισσότερο πως το ζευγάρι προσπαθεί να διορθώσει τον πληγωμένο γάμο της και την προσπάθεια του Jack να έρθει κοντά με τον γιό του. Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της ιστορίας είναι η καθαρά ανθρώπινη αδυναμία του στο αλκοόλ, κάτι που προέρχεται σίγουρα από τις προσωπικές εμπειρίες του Stephen, καθώς και ο ίδιος ήταν εθισμένος στο ποτό και τα ναρκωτικά. Αυτός ο εθισμός οδηγεί στα φαντάσματα του ξενοδοχείου να πάρουν τον Jack εύκολα υπό τον έλεγχο τους.
Ο Stephen King είναι περίφημος δημιουργός τρομακτικών κόσμων και καταστάσεων, αλλά οι ιστορίες του είναι καθαρά ανθρωποκεντρικές. Τα έργα του δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς οι ήρωες του να αντιμετωπίζουν ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα τα οποία όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας μπορεί να συναντήσουμε. Πολλές φορές, όπως στο “Τhe Mist”, τα απόκοσμα πλάσματα χρησιμοποιούνται ως αφορμή, ώστε οι χαρακτήρες να βγάλουν τις μάσκες τους και να αποκαλύψουν τον χειρότερο τους εαυτό, υποδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο τέρας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο συγγραφέας: “Tα τέρατα είναι αληθινά και τα φαντάσματα είναι αληθινά επίσης. Ζουν μέσα μας, και καμιά φορά, κερδίζουν.”

Επιμέλεια: Ευαγγελία Λώλου

Exit mobile version