Ο Μαχμούτ Αμπάς στο Newsbomb.gr

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας ο Πρόεδρος του κράτους στης Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Tην δέχθηκε στην Ραμάλα της Παλαιστίνης , στο αρχηγείο του στην Μοκάτα, εκεί που άλλοτε ο Γιάσερ Αραφάτ δεχόταν μέσα στο ίδιο αλλά βομβαρδισμένο κτίριο τους συνομιλητές του.

Υπό τη σκιά του τότε ηγέτη τους και από τις προσπάθειες του σημερινού ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να παλεύουν για την δημιουργία του κράτους τους σε ένα κλίμα που ακόμη βάφεται με αίμα αφού οι συνομιλίες και οι συμφωνίες φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά ως τώρα.

Η συνέντευξη, έγινε σε πραγματικά κρίσιμη περίοδο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Τώρα ο ίδιος ανταποδίδει την επίσκεψή του για να ζητήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από την ελληνική κυβέρνηση ,με παρέμβαση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς μίλησε στην Μαρία Γιαχνάκη, για την διεθνή τρομοκρατία που απειλεί την Ευρώπη , για το ISISκαι τα αποτελέσματά του, δείχνοντας τους δημιουργούς του. Τόνισε επίσης ότι η ρίζα του ξεριζωμού των προσφύγων και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη βρίσκεται στο παλαιστινιακό θέμα και αν δεν λυθεί αυτό δεν θα λυθεί κανένα άλλο πρόβλημα . Περιέγραψε μάλιστα την καθημερινότητα των Παλαιστινίων που γίνεται όλο και πιο τραγική ενώ αποκάλυψε ότι Ευρώπη και Αμερική δεν προσπαθούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που γονατίζουν τους λαούς αυτήν την περίοδο.

ΜΓ: Κύριε Πρόεδρε οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης συνεχίζονται παρά το ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει μπει στην λίστα με τις χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος στα σύνορα του 1967. Όμως οι προσπάθειές σας συνεχίζονται και οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ακόμη πιο δυνατοί

Μαχμούτ Αμπάς : «Καταρχήν θα ήθελα να σας καλωσορίσω , είμαστε πολύ ευτυχισμένοι με αυτή σας την επίσκεψη . Ξέρετε ότι οι σχέσεις Ελλάδας Παλαιστίνης είναι ιστορικές, δεν ξεκίνησαν μόνο αυτές τις μέρες ούτε αυτόν τον αιώνα ούτε τον προηγούμενο. Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν στενοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και την Μέση Ανατολή και ειδικά με τους Παλαιστίνιους. Όσον αφορά στη σύγχρονη ιστορία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα από το 1948 υποστηρίζει δυνατά τον Παλαιστινιακό λαό, και όπως το αποδεικνύει και η ιστορία δεν υπήρχε ποτέ ούτε ένα μελανό σημείο σε αυτή την σχέση. Αισθανόμαστε την ζεστασιά αυτής της καλής σχέσης σε όλη την διεθνή μας δραστηριότητα, όπου η Ελλάδα στάθηκε δίπλα μας και ένα από τα πολλά σημάδια αυτής της στήριξης είναι και η ύπαρξη της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στη Ελλάδα. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν συνομιλίες και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης και ένα από αυτά που θυμόμαστε είναι όταν ο Γιασέρ Αραφάτ βγήκε από το Λίβανο , ο πρώτος σταθμός του ήταν η Ελλάδα όπου τον υποδέχτηκαν θερμά και μετά συνέχισε για την Τυνησία. Αυτές οι επισκέψεις συνεχίστηκαν στην εποχή του Γιασέρ Αραφάτ και την δική μου εποχή και όπως γνωρίζετε πριν λίγες μέρες υποδεχτήκαμε τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Με τον κύριο Τσίπρα, είχαμε συναντηθεί και άλλες φορές στα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ και στα Ηνωμένα Έθνη και με είχε προσκαλέσει να επισκεφθώ την Ελλάδα αλλά τελικά επισκέφθηκε πρώτος την Παλαιστίνη. Είμαστε με την Ελλάδα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πάντα βλέπαμε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα μας, για αυτό το λόγο αναμένουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα συμβάλλει στην περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μας».

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τη συνέντευξη στο www.newsbomb.gr.

Exit mobile version