Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, είναι εύκολο να θεωρούμε δεδομένα για πάντα τα αγαπημένα μας γεύματα και σνακ, όμως πολλά συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να μην υπάρχουν για πάντα.
Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και άλλοι παράγοντες αποτελούν απειλή για την παγκόσμια παραγωγή και θα μπορούσαν ακόμη και να εξαφανίσουν οριστικά πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά.
Από τη σοκολάτα μέχρι το φυστικοβούτυρο, αποκαλύπτουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν…
PHOTO GALLERY 1/6
Η ζήτηση για αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της παραγωγής τους. Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής αμυγδάλων και αυτό βασίζεται σε δισεκατομμύρια μέλισσες, οι οποίες στέλνονται για να επικονιάσουν τις πολλές αμυγδαλιές της Καλιφόρνια. Δυστυχώς, όμως, ένας τεράστιος αριθμός μελισσών πεθαίνει σε αυτή τη διαδικασία, εν μέρει λόγω φυτοφαρμάκων και παρασίτων. Αυτές οι μεγάλης κλίμακας γεωργικές μέθοδοι αποτελούν απειλή όχι μόνο για το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ, αλλά και για το μέλλον των ίδιων των μελισσών.
Δεν είναι μόνο τα αμύγδαλα που κινδυνεύουν. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται από επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, τα σκαθάρια, τα πουλιά και οι μέλισσες, τα οποία μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση φυτοφαρμάκων σημαίνουν ότι πολλά από αυτά τα είδη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παγκόσμια εξαφάνιση. Καταστροφικό από μόνο του, αυτό θα οδηγούσε επίσης στην απώλεια φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, τα οποία γονιμοποιούνται από έντομα, κυρίως από μέλισσες.
Το μπρόκολο είναι ένα άλλο βασικό λαχανικό που βασίζεται στην επικονίαση από μέλισσες, των οποίων ο ρυθμός μείωσης είναι “συνεπής με μια μαζική εξαφάνιση”, σύμφωνα με μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα. Ορισμένες μελέτες λένε ότι η καλλιέργεια έχει ήδη επηρεαστεί από την «ανεπαρκή επικονίαση» και τη μειωμένη ποικιλότητα στους επικονιαστές.
Φυσικά, το μέλι είναι ένα άλλο προϊόν που μπορεί να πάψει να υπάρχει. Η παραγωγή του μελιού βασίζεται εξ ολοκλήρου στις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν νέκταρ λουλουδιών και το διασπούν πριν το εναποθέσουν σε μια κηρήθρα. Η διαδικασία της εξάτμισης, που υποκινείται από τις φτερούγες των μελισσών, παράγει το τελικό γλυκό, κολλώδες αποτέλεσμα. Χωρίς τις μέλισσες, θα ήταν αδύνατο να παραχθεί αληθινό μέλι.
Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς την πρωινή μας συνήθεια και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην παραγωγή καφέ. Όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το αγαπημένο μας ζεστό ρόφημα αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Κλίματος της Αυστραλίας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να «περιορίσει την παγκόσμια περιοχή που είναι κατάλληλη για παραγωγή καφέ έως και 50% έως το 2050». Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ο άγριος καφές θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2080.
Το κρασί είναι μια άλλη γήινη απόλαυση που θα μπορούσε να απειληθεί από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Alcalá στην Ισπανία, μια αύξηση της θερμοκρασίας μόλις 3,6°F (2°C) θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του 56% της κατάλληλης γης στις τρέχουσες αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Μια άνοδος 7,2°F (4°C), εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συγκλονιστική μείωση 85%. Η μελέτη απαριθμεί τα περισσότερα λευκά και κόκκινα σταφύλια.
‹ ›
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!
Κάνε like στη σελίδα μας στο
Ακολούθησε μας στο
Ακολούθησε μας στο
Ακολούθησε μας στο
Κάνε λήψη της εφαρμογής του
Κάνε λήψη της εφαρμογής του