Το Σάββατο είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και το έθιμο ορίζει να φτιάχνουμε φανουρόπιτα.
Σύμφωνα με τη φανουρόπιτα τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι μονός αριθμός. Είναι όλα νηστίσιμα και δεν χρησιμοποιείται τίποτα ζωικό.
Υλικά (για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ορθογώνιο 36Χ25)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 250 γρ. ζάχαρη 1
50 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
500ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
50 ml κονιάκ (προαιρετικά) ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με αυγοδάρτη για τρία περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού με διαλυμένη μέσα τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Παίρνουμε μια κουταλιά αλεύρι και το αδειάζουμε στο μπολ με τα καρύδια και άλλη μια κουταλιά στο μπολ με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε για τα αλευρωθούν τα καρύδια και οι σταφίδες. Αυτό το κάνουμε για να μην καταλήξουν καρύδια και σταφίδες στον πάτο του ταψιού.
Ρίχνουμε το αλεύρι τμηματικά στο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα να γίνει ομοιογενές, χωρίς σβώλους. Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ακατεύουμε με σπάτουλα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Αντί αυτού μπορούμε και να το καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα του foodurismo για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένη σωστά ελέγχουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι, αν αυτά βγουν στεγνά, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς η φανουρόπιτα πριν την κόψουμε σε κομμάτια, την πασπαλίσουμε με άχνη και την μοιράσουμε. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com