Διαβήτης τύπου 1: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο;

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα μάτια, την καρδιά, τα νεύρα και τα νεφρά.

Μια νέα μελέτη έδειξε πως τα παιδιά που τρώνε πολλά φρούτα και βρώμη νωρίς στη ζωή τους μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

Ο τύπος 1 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη στα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα μάτια, την καρδιά, τα νεύρα και τα νεφρά.

 

 

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς 5.600 παιδιών στη Φινλανδία να συμπληρώσουν ημερολόγια διατροφής από την ηλικία των 3 μηνών έως 6 ετών. Μέχρι το τέλος, 94 παιδιά είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 και 200+ είχαν αναπτύξει αλλαγές στα κύτταρα των νησίδων που τα έβαζαν σε κίνδυνο για τη νόσο.

Όταν ελήφθη υπόψη η διατροφική τους πρόσληψη, που καλύπτει 34 ομάδες τροφίμων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα, βρώμη και σίκαλη είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

Ωστόσο φάνηκε πως προστασία προσφέρουν τα μούρα, οι φράουλες και τα βατόμουρα. Όσο περισσότερα μούρα κατανάλωνε ένα παιδί, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας αναφέρει, «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να μετριάσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1».

Οι μπανάνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το σιτάρι, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καταστροφής των νησιών, ενώ το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές είπαν πως ενώ αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προτείνουμε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.

 

Πηγή: EASD

Exit mobile version