Εύκολο, νηστίσιμο, πρόχειρο γεύμα
Τηγανιτά μανιτάρια και κουνουπίδι βουτηγμένα σε νηστίσιμη σως αιόλι,για να απολαμβάνουμε τη σαρακοστή στο τραπέζι μας.
Μια ιδιαίτερη σως με κάσιους, η οποία μπορεί να συνοδεύσει και τα λαχανικά μας, σε άλλους συνδυασμούς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Γιατί και η νηστεία, θέλει «καλοπέραση»! ΑΤΟΜΑ: ΥΛΙΚΑ
Για το κουρκούτι: 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ.σούπας κόρν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι 1 πρέζα πιπέρι
Για τηγάνισμα:
150 ml σόδα 200 γρ φρέσκα μανιτάρια, τεμαχισμένα
½ κουνουπίδι, σε μπουκέτα
Για τη σως αϊόλι: 125 γρ ωμά κάσιους
1 σκελίδα σκόρδο
2 κγ μουστάρδα Dijon ¼ κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
χυμό ½ λεμονιού
3-4 κουτ.σούπας νερό
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι με το κόρν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα.
Βουτάω λίγα λίγα τα μανιτάρια με τα μπουκέτα κουνουπιδιού πρώτα στη σόδα, έπειτα στο κουρκούτι και στη συνέχεια στο τηγάνι με το λάδι να έχει ζεσταθεί καλά. Δεν βάζω πολλά μαζί για να μην πέσει η θερμοκρασία.
Αφήνω να τηγανιστούν και να πάρουν χρώμα γυρίζοντας τα περίπου 5 λεπτά.
Τα στραγγίζω και τα βγάζω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.
Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα.
Αφού έχω μουλιάσει σε ζεστό νερό τα κάσιους για 30 λεπτά, τα στραγγίζω και τα βάζω στο μούλτι. Προσθέτω το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και 1 κουτ.σούπας νερό.
Τα πολτοποιώ καλά να γίνουν σαν κρέμα προσθέτοντας σταδιακά όσο νερό χρειαστεί για να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω έξτρα λεμόνι.
Σερβίρω σε μπολάκι και βουτάω κάθε μανιτάρι ή κουνουπίδι στη σως για να δοκιμάσω.
Καλή σας όρεξη!
Δείτε το βίντεο και τη gallery:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ