Θέλετε να φτιάξετε το τέλειο Σπετσοφάι; Υπάρχει τρόπος…
Σπετζοφάι μερακλίδικο, με ωραίο λουκάνικο, με πράσινες και κόκκινες πιπεριές, με μια υποψία πικάντικου, όσο ο καθένας αντέχει.
Το σπετζοφάι έχει περήφανη καταγωγή από το πανέμορφο Πήλιο, είναι γενικά ένα χαρακτηριστικό φαγητό της Μαγνησίας.
Οι μακρινές ρίζες όμως βρίσκονται στη γειτονική Ιταλία. Speziato στα ιταλικά είναι ο πικάντικος. Σπέντζες στη Μαγνησία λένε τις πιπεριές, οπότε το όνομα σπετζοφαι περιγράφει το το πιάτο με τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε πικάντικη σάλτσα.
Ενίοτε στο σπετζοφάι οι συνταγές έχουν κρεμμύδι και σκόρδο, άλλες φορές συναντάμε και μελιτζάνες μαζί με τις πιπεριές, ενώ σε άλλες εκτελέσεις το σπετζοφάι μαγειρεύεται με όσπρια όπως μαυρομάτικα φασόλια ή γίγαντες. Τα όσπρια “αγαπούν” τη λιπαρότητα των λουκάνικων και την αψάδα τους, και το “πάντρεμα” είναι επιτυχημένο.
Στο foodurismo θα θυμάστε την συνταγή “λουκάνικα με κάρι και ρεβύθια”. Στο σπετζοφάι μας ξανά… Διαλέξτε λουκάνικα που σας αρέσουν, χωριάτικα, με πράσο ή πάπρικα ή πορτοκαλί, ο,τι αγαπάτε. Και κάντε τη σωστή κίνηση να κάνετε το φαγητό λιγάκι καυτερό, του ταιριάζει. Το σπετζοφάι δεν είναι λουκάνικα με πιπεριές κοκκινιστά, οπότε αναλόγως κάντε τα κουμάντα σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκάνικα πικάντικα αλλά και να βάλετε εσείς μια επιπλέον… κάψα. Στη συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποίησα μια καυτερή κόκκινη πιπεριά, έβαλα γλυκό μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έτσι μαγείρεψα το φαγητό. Το αποτέλεσμα ήταν μιας ήπιας έντασης αψάδα, κι αυτό γιατί η παρέα που το γεύτηκε δεν είχε τις ίδιες αντοχές στο καυτερό. Όταν το σέρβιρα όμως, έβαλα πλάι στο σπετζοφάι ένα μικρό μπολ με πολύ καυτερό μπούκοβο, με σπόρους και αποξηραμένη φλούδα πιπεριάς, που ο καθένας πρόσθετε στο πιάτο του όσο καυτερό μπούκοβο ήθελε. Έτσι ο καθένας πήρε… φωτιά μέχρι εκεί που ήθελε.
Το σπετζοφάι έχει ως ιδανική συνοδεία ένα ωραίο τσίπουρο και από εκεί κι έπειτα του ταιριάζει ένα καλό ζυμωτό ψωμί, φρέσκιες σπιτικές τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com
Χρησιμοποιήστε μπούκοβο, και γλυκό και καυτερό. Το γλυκό μπούκοβο μην το υποτιμάτε, ενισχύει την αίσθηση που αφήνουν τα πιπέρια γενικά. Όσο για το καυτερό, εκεί είναι όλα στο χέρι σας. Το ρίχνετε κατά βούληση και σύμφωνα με τις αντοχές των συνδαιτυμόνων.
Υλικά για σπετζοφάι
Εκτέλεση Σπετζοφάι