Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να κάνουν πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές τις πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης σε καλλυντικά, σαπούνια, καθαριστικά, κόλλες κ.ά.
Οι ουσίες αυτές δεν δεσμεύονται στα πλαστικά, ως εκ τούτου, απελευθερώνονται συνεχώς στον αέρα, στα τρόφιμα ή στα υγρά.
Απορροφώνται από το δέρμα και έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις, όπως επίσης και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, που τρώνε συχνά σε φαστ φουντ, καφετέριες και εστιατόρια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένες συγκεντρώσεις των δυνητικά επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους που τείνουν συχνότερα να τρώνε πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού. Έχει βρεθεί ότι οι νέοι που τρώνε συχνά σε κάποιο ταχυφαγείο έχουν 55% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που τρώνε σπιτικό φαγητό.
Το φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων.
Οι χημικές ενώσεις ενοχοποιούνται μεταξύ άλλων για τα εξής προβλήματα υγείας: Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr