Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανέφερε πως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και άλλα πουλερικά ενδέχεται να γίνουν λίγο πιο ασφαλή μετά τους νέους κανόνες για τον περιορισμό της σαλμονέλας που πρότειναν.
Μάλιστα οι εταιρείες πουλερικών πρόκειται να διατηρήσουν τα επίπεδα σαλμονέλας κάτω από συγκεκριμένα όρια με βάση τους νέους κανόνες και να δοκιμάσουν για έξι στελέχη του βακτηρίου που συνδέονται στενά με την ασθένεια — τρία στελέχη στο κοτόπουλο και τρία στις γαλοπούλες, ανέφερε το Associated Press .
Αν οι δοκιμές βρουν πουλερικά με οποιοδήποτε από αυτά τα στελέχη σαλμονέλας ή σε επίπεδα πάνω από το προτεινόμενο όριο, το προϊόν δεν θα μπορούσε να πωληθεί και θα ανακληθεί.
Ο Δρ. Emilio Esteban , υφυπουργός του USDA για την ασφάλεια των τροφίμων, είπε ότι η βιομηχανία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό των επιπέδων σαλμονέλας στα πτηνά.
«Ωστόσο, δεν υπήρξε παρόμοια μείωση στον αριθμό των ασθενειών στους ανθρώπους», είπε στο AP .
Η σαλμονέλα παραμένει μια κοινή ασθένεια: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 1,35 εκατομμύρια μολύνσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο και οδηγούν σε περίπου 420 θανάτους. Το USDA λέει ότι τα πουλερικά συνδέονται με περίπου 168.000 μολύνσεις κάθε χρόνο.
Η νέα πρόταση υποστηρίζει την παρακολούθηση της σαλμονέλας σε σμήνη πουλερικών πριν από τη συγκομιδή (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού) καθώς και κατά τη διάρκεια του συστήματος σφαγής.
Η ανώτερη αντιπρόεδρος Ashley Peterson του βιομηχανικού ομίλου National Chicken Council, ανέφερε στο AP πως οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Αναρωτήθηκε ακόμα εάν οι κανόνες «είχαν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη δημόσια υγεία».
Η μείωση των επιπέδων σαλμονέλας στα πουλερικά θα μπορούσε να είναι πρόκληση, πρόσθεσε ο Martin Bucknavage , επιστήμονας τροφίμων στην Πολιτεία Πεν. Είπε στο AP ότι η ταχύτητα με την οποία τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες μετακινούνται από φάρμα σε κατάστημα σημαίνει ότι ο περιορισμός μικροβίων όπως η σαλμονέλα «δεν είναι εύκολο πράγμα».
Αναμένει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Ανέφερε πως μένει να δούμε αν οι νέοι κανόνες θα μεταφραστούν σε λιγότερα κρούσματα σαλμονέλας.
«Σίγουρα, η μείωση του επιπέδου της σαλμονέλας μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε», είπε ο Bucknavage.
Όπως σημείωσε το AP , η αυστηροποίηση των κανόνων για το E.coli στο βόειο κρέας τη δεκαετία του 1990 οδήγησε σε μείωση κατά 50% των σχετικών τροφιμογενών ασθενειών.
Ο Esteban του USDA είπε πως οι αλλαγές στην τεχνολογία έκαναν δυνατή την καλύτερη παρακολούθηση της σαλμονέλας στα πουλερικά.
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την προσέγγισή μας», είπε ο Εστέμπαν στο AP . «Μία από τις δεσμεύσεις μου σε αυτήν την αποστολή, στο USDA, ήταν ότι δεν θα έκανα πράγματα χωρίς να έχω την επιστήμη να μας υποστηρίξει. Έχουμε τα εργαλεία. Έχουμε την τεχνολογία. Έχουμε τη γνώση».
ΠΗΓΗ: Associated Press
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!