Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τα γεύματά τους σε τακτά χρονικά διαστήματα διαφορετικά είναι επικίνδυνο να αποκτήσουν άγχος ή κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών.
Η καθυστέρηση του πρωινού ή του δείπνου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαταραχή της διάθεσης, αναφέρουν ερευνητές.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε ένα «παράθυρο φαγητού» 12 ωρών κάθε μέρα βοηθά στη διατήρηση μιας ομοιόμορφης διάθεσης – καλά νέα για τους ανθρώπους που κάνουν διαλείπουσα νηστεία.
«Ένα παράθυρο διατροφής λιγότερο από 12 ώρες μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα άγχους ή κατάθλιψης», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Mi Xiang , αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jio Tong στην Κίνα.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 22.600 μέλη του πληρώματος αεροπορικών εταιρειών που συμμετείχαν σε μια συνεχιζόμενη έρευνα για την υγεία των εργαζομένων στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας.
Η ομάδα παρακολούθησε πότε οι συμμετέχοντες έτρωγαν πρωινό και δείπνο και πόση ώρα πέρασε μεταξύ των γευμάτων.
Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τις βαθμολογίες των μελών του πληρώματος στα εργαλεία ελέγχου του άγχους και της κατάθλιψης.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε μια βάρδια και καθυστέρησαν το δείπνο τους μετά τις 8 μ.μ. είχαν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και 78% υψηλότερο κίνδυνο άγχους, σε σύγκριση με όταν έτρωγαν πριν τις 8 μ.μ., σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιουλίου στο περιοδικό JAMA Network. Ανοιξε .
Ομοίως, η καθυστέρηση του πρωινού μέχρι τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 73% και άγχους κατά 79%, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Όσοι εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια ή σε ρεπό είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης που σχετίζεται με καθυστερημένα γεύματα, διαπίστωσαν ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ των καθυστερημένων γευμάτων και της κακής διάθεσης παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα των οποίων οι ώρες γευμάτων υπέφεραν από jet lag, δείχνουν τα αποτελέσματα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση προκάλεσε αυξημένο κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.
«Διαπιστώσαμε ότι οι διατροφικοί ρυθμοί των ατόμων σε αυτό το επάγγελμα διέφεραν ανάλογα με την ώρα της πτήσης [νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ]», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτοί οι ακανόνιστοι ρυθμοί διατροφής συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες άγχους και κατάθλιψης».
Ωστόσο, τα άτομα που έτρωγαν όλα τα γεύματά τους μέσα σε ένα παράθυρο 12 ωρών κάθε μέρα είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο άγχους και 19% χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν νωρίτερα και αργότερα μέσα στην ημέρα.
Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι οι αλλαγές στην ώρα του γεύματος μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης του σώματος, γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός, προκαλώντας αλλαγές στο μεταβολισμό που θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν τη διάθεση.
Σημείωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα από τα καθυστερημένα γεύματα που βρέθηκαν στα πληρώματα αεροσκαφών θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα στους μέσους ανθρώπους.
«Μέσω της αυστηρής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ανθεκτικότητας, τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών θεωρείται ότι είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος και να διαχειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από τους μέσους εργαζόμενους», έγραψαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.
«Επομένως, για έναν τυπικό εργαζόμενο σε βάρδιες, οι ψυχολογικές συνέπειες… θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές», κατέληξαν.
ΠΗΓΗ: American Psychiatric Association
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!