Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να συμβάλουν σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε άτομα με γενετικές καρδιακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα η μελέτη επικεντρώθηκε σε επτά ασθενείς που είχαν καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά λίγο πριν την καρδιακή ανακοπή, από μια ομάδα 144 επιζώντων καρδιακής ανακοπής που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην κλινική Mayo.
«Αν και ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρός και ο απόλυτος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού είναι ακόμη μικρότερος, οι ασθενείς με γνωστό αιφνίδιο θάνατο που προδιαθέτει γενετική καρδιακή νόσο θα πρέπει να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη από την κατανάλωση τέτοιων ποτών», είπε ο επικεφαλής. Ο ερευνητής Δρ. Michael Ackerman , γενετικός καρδιολόγος στην Mayo Clinic.
Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεταξύ 80 χιλιοστόγραμμα (mg) έως 300 mg καφεΐνης ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα 100 mg που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι καφέ 8 ουγγιών, σημείωσαν οι ερευνητές. Περιέχουν επίσης άλλα διεγερτικά όπως ταυρίνη και γκουαράνα που δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτά τα συστατικά ενεργειακών ποτών θα μπορούσαν να αλλάξουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των καρδιακών μυών με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό , προκαλώντας τελικά την ξαφνική διακοπή της καρδιάς.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου στο περιοδικό Heart Rhythm .
Εξετάζοντας τους επτά ασθενείς στη μελέτη, ο Άκερμαν σημείωσε ότι άλλοι παράγοντες πιθανότατα συνέβαλαν στην καρδιακή ανακοπή τους. Αυτά περιλαμβάνουν στέρηση ύπνου, αφυδάτωση, δίαιτα ή ακραία νηστεία και χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.
«Ως εκ τούτου, η ασυνήθιστη κατανάλωση ενεργειακών ποτών πιθανότατα σε συνδυασμό με άλλες μεταβλητές για να δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» παραγόντων κινδύνου, που οδηγεί σε ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Άκερμαν σε δελτίο ειδήσεων του περιοδικού.
Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο Ιταλός καρδιολόγος Δρ. Peter Schwartz είπε ότι είναι «κοινή λογική» να θεωρούνται τα ενεργειακά ποτά ως πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιακή ανακοπή.
«Οι κριτικοί μπορεί να πουν για αυτά τα ευρήματα, «είναι απλώς ένας συσχετισμός κατά τύχη». Εμείς, όπως και η ομάδα Mayo Clinic, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν σαφείς και οριστικές ενδείξεις ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν πράγματι απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά θα παραλείπαμε αν δεν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου. », δήλωσε ο Schwartz, διευθυντής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Γενετικής στο IRCCS Istituto Auxologico Italiano στο Μιλάνο.
ΠΗΓΗ: Elsevier
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!