Μια νέα κλινική δοκιμή αναφέρει πως η διατροφή των παιδιών με φιστίκια, νωρίς στην παιδική τους ηλικία, μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια.
Συγκεκριμένα τα παιδιά που τρέφονταν τακτικά με προϊόντα φιστικιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 5 ετών είχαν 71% χαμηλότερο ποσοστό αλλεργιών στα φιστίκια μέχρι την εφηβεία τους, ανέφεραν οι ερευνητές στις 28 Μαΐου στο περιοδικό NEJM Evidence .
Η μελέτη «θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των γονέων και των φροντιστών ότι η διατροφή των μικρών παιδιών τους με προϊόντα φιστίκι από τη βρεφική ηλικία σύμφωνα με καθιερωμένες οδηγίες μπορεί να παρέχει διαρκή προστασία από την αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε η Δρ. Jeanne Marrazzo , διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. (NIAID).
«Εάν εφαρμοστεί ευρέως, αυτή η ασφαλής, απλή στρατηγική θα μπορούσε να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των 3,6 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο», δήλωσε ο Marrazzo σε δελτίο τύπου του NIAID.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 500 παιδιά που είχαν συμμετάσχει νωρίτερα σε μια κλινική δοκιμή για να δοκιμάσουν την έκθεση στο φιστίκι ως μέσο αποτροπής της αλλεργίας στα φιστίκια.
Τα μισά από τα παιδιά κατανάλωναν τακτικά φιστίκια από τη βρεφική ηλικία, ενώ τα άλλα μισά απέφευγαν τα φιστίκια.
Η έγκαιρη εισαγωγή του φιστικιού στη διατροφή τους μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια των παιδιών κατά 81% στην ηλικία των 5 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Αυτή η νέα μελέτη ακολούθησε αυτά τα ευρήματα παρακολουθώντας τα παιδιά στην εφηβεία, με μέση ηλικία τα 13.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 15% των παιδιών που απέφευγαν τα φιστίκια στη βρεφική ηλικία είχαν τώρα αλλεργία στα φιστίκια, σε σύγκριση με περισσότερο από 4% από τα παιδιά που εκτέθηκαν στα φιστίκια από μικρή ηλικία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στην ομάδα έκθεσης σε φιστίκια δεν έτρωγαν πάντα με συνέπεια φιστίκια, και μάλιστα είχαν κάποιες περιόδους όπου δεν έτρωγαν κανένα προϊόν φιστίκι.
Αυτό δείχνει ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να το ενισχύσουμε συνεχίζοντας να τρώμε με συνέπεια φιστίκια κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, είπαν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Ακολουθήστε το dokari.gr στο Google News!